Фото: pravda.if.ua

Скільки людей захотіли стати мовними інспекторами в Івано-Франківську: мер озвучив цифри

Вже 74 особи подали заявки на те, щоб стати мовними інспекторами в Івано-Франківську. Влада найближчим часом очікує збільшення кількості охочих.

Про це  в ефірі радіо "Західний полюс" повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Посадовець зазначив, що така кількість охочих була зафіксована станом на ранок середи, 18 вересня. Водночас Марцінків очікує зростання кількості заявок: "Думаю, їх буде не менш ніж сотня". Після цього буде проведений відбір і навчання, а вже потім інспектори почнуть роботу.

Щоб стати інспектором, потрібно заповнити анкету, яку Руслан Марцінків розміщує у своїх соцмережах. Він наголосив, що мовні інспектори будуть працювати у межах законодавства і не будуть штрафувати порушників. Водночас ці люди будуть проводити роз’яснювальну роботу "в межах доброго спілкування".

Чому у Франківську впроваджують мовних інспекторів

Мер Франківська Руслан Марцінків 10 вересня зробив заяву, що останнім часом в місті частіше можна почути російську мову, тому влада вирішила створити мовну інспекцію.

"Зустрівся з уповноваженим з прав державної мови Тарасом Кременем. Запровадимо ініціативу: мовні інспектори. Бо, на жаль, російської мови побільшало в нашому місті. А це проблема для нашої держави", — зазначив він.

Мовні інспектори, за його словами, контролюватимуть те, щоб українська мова залишалася основною у місті.

Варто зазначити, що за даними соціологічного опитування, яке проводилося соціологічною службою Центру Разумкова, за останні 10 років кількість українців, які спілкуються вдома рідною мовою, зросла майже у півтора раза. При цьому 70% громадян вільно нею володіють.

Нагадаємо, 30 травня Верховний Суд підтвердив чинність українського правопису. Його затвердили 2019 року. Зокрема суд залишив без змін постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року, якою апеляційний суд визнав протиправним та анулював рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування нового правопису.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 17:36