Фото ілюстративне зі соцмереж

Рішення остаточне, оскарженню не підлягає: Верховний Суд підтвердив чинність українського правопису

Верховний Суд підтвердив чинність українського правопису. Його затвердили 2019 року. Зокрема суд залишив без змін постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 11 травня 2021 року, якою апеляційний суд визнав протиправним та анулював рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування нового правопису.

Також суд зазначив, що постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною й оскарженню не підлягає.

"Український правопис, чинну редакцію якого затверджено постановою Кабінету Міністрів України 22 травня 2019 року, успішно подолав чергову спробу послаблення позицій державної мови. Захистивши його, ми зміцнюємо основу основ національної ідентичності", — відреагував на рішення Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Також він зазначив, що вже минув п’ятирічний перехідний період, протягом якого діяли як старі, так і нові норми правопису. Тому Кремінь наполягає на необхідності масштабного використання чинного правопису в усіх сферах суспільного життя.

"Ми вимагаємо використовувати правопис повсюдно, але водночас наполягаємо на тому, щоби Міністерство освіти та науки України посилило своє відповідальне лідерство та спонукало до виконання дорожньої карти", — написав Кремінь.

Він також нагадав, що з 2025 року національний мультимедійний тест проводитиметься на основі чинної редакції українського правопису.

Нагадаємо, що влітку минулого року стало відомо, що в Україні розроблять правопис кримськотатарської мови з використанням алфавіту на основі латинської графіки. Уряд схвалив відповідне розпорядження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.05.2024 20:57