Фото: ДТЕК

Скільки населених пунктів залишається без світла через ворожі обстріли: дані "Укренерго"

Станом на ранок 8 квітня в Україні знеструмлено 398 населених пунктів. Через бойові дії світла немає в Донецькій, Запорізький, Миколаївській, Сумській, Харківській та Херсонській областях.

Про це повідомляє прес-служба "Укренерго".

Оператор зазначив, що протягом доби росіяни пошкодили енергооб’єкти "Укренерго"в Дніпровському та східному регіонах.

  • На Харківщині обмеження діють для побутових та промислових споживачів, на Криворіжжі для промислових.
  • Протягом доби заплановано імпорт з чотирьох країн, експорт до п'яти країн.

Наслідки ворожих атак

Вночі через атаку російських ракет та БпЛА в Дніпровському регіоні пошкоджено обладнання на одній з підстанцій "Укренерго" та дві високовольтні повітряні лінії. Знеструмлення споживачів не було. Також 7 квітня на Сході, в одному з прифронтових районів, через артобстріл було знеструмлено високовольтну підстанцію "Укренерго" 330 кВ.

Обмеження споживання

У Харківській області 8 квітня з 06:00 діють графіки погодинних відключень. Продовжують діяти ліміти споживання для промислових споживачів на Криворіжжі.

Відновлення

В "Укренерго" заявили, що аварійно-відновлювальні роботи відбуваються в складних умовах та тривають цілодобово. У східному регіоні на одній з підстанцій ремонтні бригади "Укренерго" повернули в роботу частину обладнання, пошкодженого при обстрілах.

Виробництво

У неділю, 7 квітня, для підтримки збалансованої роботи енергосистеми з 09:40 до 17:45 обмежувалась робота об’єктів ВДЕ, по потужності до 498 МВт в окремі години.

Україна експортує електроенергію

У вечірні години імпорт відбувається з Румунії, Словаччини, Угорщини та Молдови. Загальним обсягом 667 МВТ*год, з максимальною потужністю в окремі години до 317 МВт.

В денні години максимальної активності електростанцій на ВДЕ електроенергія експортується до Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 1 455 МВТ*год з максимальною потужністю в окремі години до 388 МВт.

Варто зазначити, що внаслідок масованого російського обстрілу України, який стався 22 березня, компанія ДТЕК втратила 50% генераційних об'єктів. Ця ворожа атака на енергосистему України стала найбільшою за весь час повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, у ніч на 29 березня російські війська завдали по електростанціях у центральному та західному регіонах України. Зафіксовано пошкодження. В "Укренерго" попереджали про можливі відключення світла.

Також повідомлялось, що у двох українських регіонах запроваджують графіки стабілізаційного й аварійного відключення світла через масовані обстріли російської армії. Йдеться про Полтавську та Донецьку області.

Своєю чергою Bloomberg повідомляв, що Україна потребує покращеної системи протиповітряної оборони, щоб захистити свої енергетичні активи від ракетних атак Росії та уникнути відключень електроенергії цього літа, коли споживання електроенергії наближається до зимового піку.

За даними речника Повітряних сил Іллі Євлаша, російська армія накопичила досить багато ракет для обстрілів України. Загарбники використовують їх для бойових умов та перевірки боєздатності української протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.04.2024 12:08