Фото: cgdev.org

Скільки потрібно грошей для відновлення України: відповідь Європейського банку

Відновлення України потребуватиме $250 млрд. Цей процес потребуватиме щорічних інвестицій у розмірі $50 млрд протягом п’яти років.

Про це йдеться у звіті Європейського банку реконструкції та розвитку.

В ЄБРР зазначили, що швидке відновлення країн після збройних конфліктів не є нормою — більшість таких економік не відновлюються до довоєнного рівня доходу навіть у довгостроковій перспективі. Але 29% економік справді досягають довоєнного рівня ВВП на душу населення протягом п’яти років.

Нагадаємо, уряд Бельгії передасть Україні новий пакет допомоги на 92 мільйони євро. Відповідні кошти були згенеровані коштом оподаткування заморожених російських активів.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що Україна працює над залученням заморожених російських активів, які охоплюють від 300 мільярдів доларів до 500 мільярдів доларів. Уряд веде переговори з партнерами щодо юридичного обґрунтування та практичного залучення коштів. За словами Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не містять дані про втрати на окупованих територіях.

Також 10 травня стало відомо, що Сполучені Штати Америки вперше передадуть Україні конфісковані російські активи. Йдеться про статки російського олігарха Костянтина Малофєєва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.05.2023 19:27