Ілля Євлаш. Скріншот з відео

Скільки систем Patriot необхідно Україні, щоб відбивати комбіновані російські атаки: відповідь Повітряних сил

Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Про це заявив речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

"Україні потрібно 25 систем ППО типу Patriot, які могли б убезпечити наші міста від атак ворога. Звичайно, що нам бракує багато й інших засобів, які могли б прикривати повітряний простір. Також необхідні переносні комплекси, які застосовуються мобільними вогневими групами", — зазначив він.

Євлаш підкреслив, що для захисту Україні необхідно розбудувати цілу систему протиповітряної оборони, яка буде глибоко ешелонована та міститиме засоби ППО малого, середнього та великого радіуса дії за підтримки винищувальної авіації.

За його словами, для нічної атаки 11 квітня Росія застосувала практично всі наявні ракетні сили та засоби, зокрема авіаційні ракети типу Х-59 та ракети типу Х-47 "Кинджал".

"Цієї ночі здійнялися у повітря дев'ять стратегічних бомбардувальників ТУ-95МС, які діяли з Оленегорська, аеродрому "Оленья". Вони виконали пуски ракет Х-101 та Х-555 в районі Саратовської області. 20 ракет було випущено противником, 16 з них нам вдалося ліквідувати силами зенітних ракетних підрозділів Повітряних сил ЗСУ. Також у повітря здійнялися МІГ-31К, які є носіями гіперзвукової зброї, ракет типу Х-47 "Кинджал", — поінформував Євлаш.

Речник Повітряних сил ЗСУ підкреслив, що  це "досить потужна зброя". Він пояснив, що Україна не може поки повною мірою відбивати такі атаки рашистів, оскільки для цього необхідні ефективні засоби ППО типу Patriot.

"Вони сьогодні нам вкрай необхідні, щоб боротися із такими комбінованими атаками", — наголосив військовий.

Нагадаємо, 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Додамо, 11 квітня Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування ради ЄС. Причина — неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.04.2024 15:43