Фото: ілюстративне. Джерело: КМДА

Скільки територій розмінували від початку великої війни: підрахунки Міноборони

Від початку повномасштабної російсько-української війни оператори протимінної діяльності обстежили та розмінували 5308 квадратних кілометрів території України.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони, під час засідання національного органу з питань протимінної діяльності під головуванням генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка було розглянуто виконання плану з гуманітарного розмінування деокупованих територій на 2024 рік.

Зокрема, на засіданні обговорили плани щодо очищення земель сільськогосподарського призначення. З початку року обстежено 235 квадратних кілометрів територій, які були ідентифіковані як заміновані.

"Наразі гуманітарне розмінування триває на 282 ділянках загальною площею 17,5 квадратних кілометрів, з яких 88 ділянок площею понад сім квадратних кілометрів вже передані громадам. Також розміновано 2059 кілометрів квадратних сільськогосподарських земель, які були повернуті до продуктивного використання", — зауважили у прес-службі Міноборони.

Так, внаслідок первинного обстеження площа забруднених територій зменшилася зі 156 тисяч кілометрів квадратних до 142 тисяч. Зокрема, учасники засідання обговорили підготовку до участі у п'ятій оглядовій конференції "Про заборону протипіхотних мін".

Здебільшого увагу було виділено розмінуванню морських територій, адже Україна вже має два кораблі для розмінування й планує отримати ще три таких у 2025 році. Це стало можливим завдяки підтримці Німеччини, яка передала спеціальне обладнання для виявлення та класифікації вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, 1 липня Туреччина, Румунія та Болгарія створили спільні сили з пошуку мін у Чорному морі. Це підвищить безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.09.2024 02:51