Фото: pixabay

Скільки українців не завершили рекомендований курс вакцинації: дані МОН

Понад 12 мільйонів українців не завершили рекомендований курс вакцинації проти COVID-19, пропустивши бустерне щеплення. Основою для захисту проти тяжкого перебігу хвороби є курс із трьох щеплень.

Про це йдеться у статті Міністерства охорони здоров'я.

У відомстві повідомили, що з початку епідсезону (з жовтня) зафіксовано 122 081 випадок захворювання на COVID-19. Загалом з початку епідсезону зареєстровано 595 летальних випадків (серед осіб, які померли із лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19), із них четверо — серед дітей віком до 17 років.

Міністерство наголошує, що основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень (або двох щеплень, якщо вакцинація проведена вакциною Janssen). Враховуючи прийняті восени 2023 року рекомендації НТГЕІ, затверджені МОЗ України, первинний курс з вакцинації — це:

  • одна доза (якщо вакцинація проведена вакциною Janssen) та бустерне щеплення; 
  • або дві дози первинної вакцинації (якщо щеплення проведені вакцинами CoronaVac, Comirnaty чи іншою дводозною вакциною) та бустерне щеплення.

У МОН також підкреслюють, що бустерне щеплення проводять через п'ять-шість місяців після первинної вакцинації (щонайменше п'ять місяців для дорослих та шість місяців для дітей). Усі наступні щеплення називають додатковим бустером. 

У грудні 2023 року було проведено 32 тисячі щеплень проти коронавірусу. Проте за підсумками 2023 року друге за рахунком щеплення проти COVID-19 не отримали 814 740 українців та 12 214 643 українці не отримали бустерне щеплення. 

"Наразі в країні є понад 2 мільйони доз вакцин. Медики використовують вакцини Janssen (виробник Johnson&Johnson) та Comirnaty (виробник Pfizer). Для дітей з п'ятирічного віку використовується вакцина проти COVID-19 Comirnaty для дітей (виробник Pfizer). Також доступна Омікрон-специфічна вакцина (виробник Pfizer) рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення", — йдеться у повідомленні МОН.

Що варто знати про вакцинацію проти COVID-19

Вакцинація проти COVID-19 у 2024 році, як і в попередні роки, є безоплатною для кожного українця. Записатися на неї можна у свого сімейного лікаря або зробити її в пункті щеплень у медзакладах. Наразі працює дві тисячі пунктів щеплень, дізнатись їхні адреси та графік роботи можна за посиланням або зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих приміщеннях для масових щеплень, з безпекових міркувань була зупинена. Однак мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД, — чинна. Перевірити свій вакцинальний статус та надолужити щеплення особливо рекомендовано людям із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19: старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби (особи із хронічними серцево-судинними хворобами, цукровим діабетом, хронічним захворюванням легень).

Раніше повідомлялось, що в Україні триває сезон ГРВІ, грипу та COVID-19. За перший тиждень 2024 року зареєстровано понад 120 тисяч випадків захворювання. Зокрема, понад 50 тисячі хворих — діти віком до 17 років.

Нагадаємо, нещодавно влада Києва рекомендувала жителям столиці повернутися до маскового режиму в місцях скупчення людей для зменшення ризику зараження на COVID-19. Водночас нагадали про те, що найнадійнішим захистом від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби є вакцинація.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 16.01.2024 13:16