Фото: Pexels

Скільки українських компаній відновили свою роботу з початку великої війни: результати дослідження

На кінець 2023 року понад 90% українських підприємств, які зупинили роботу через повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну, відновили свою діяльність.

Про це свідчать дані дослідження програми розвитку ООН (UNDP).

Станом на жовтень 2023 року лише 9,6% підприємств перебували у стані припинення діяльності чи закриття. Це помітне покращення порівняно з 46,8% компаній, які перебували під загрозою закриття або зупинили діяльність станом на червень 2022 року.

"Незважаючи війну, що триває, підприємства успішно адаптувалися до ситуації та зберегли фінансову стабільність. Більшість компаній звітують про пов’язані з війною фінансові втрати у розмірі до 100 тисяч доларів США. Масштаби фінансових втрат різняться в різних секторах: найбільше постраждало будівництво та сільське господарство, а телекомунікації, маркетинг, консалтинг, та дизайнерські послуги зазнали найменшого впливу", — йдеться у звіті.

За даними дослідження, на кінець 2023 року малий та середній бізнес становить 99,98% усіх суб'єктів господарювання в Україні та забезпечує 74% усіх робочих місць. Загалом протягом 2023 року підприємства поетапно повернули довоєнний рівень потужностей — у середньому до 53,4%. Згідно з прогнозом у 2024 році цей відсоток має зрости до 56%.

Варто зазначити, що більшість компаній не збираються продовжувати скорочувати персонал, вбачаючи в людському ресурсі передумову для поступового відновлення економіки у 2024 році.

Нагадаємо, українські підприємці можуть отримати ваучер на суму до 2 500 євро в межах проекту UkraineReady4EU. Його мета — допомогти бізнесу залучити ваучерну підтримку для виходу на Єдиний європейський ринок. Загальний бюджет проекту — 3,75 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.02.2024 20:45