Фото: Генштаб ЗСУ

Скільки українських військових пройшли підготовку за кордоном: дані Генштабу

Більш ніж 100 тисяч військовослужбовців Збройних сил України пройшли інтенсивну підготовку в навчально-тренувальних центрах понад 30 країн-партнерів. Такі цифри актуальні станом на 21 листопада 2023 року.

Про це на брифінгу повідомив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Олександр Кириленко, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це було б неможливо без підтримки й допомоги країн-партнерів. Завдяки спільним зусиллям була створена ефективна система підготовки військовослужбовців ЗСУ, яка суттєво підтримує й нарощує спроможності всіх складових Сил оборони у відсічі збройній агресії РФ. Ми вдячні за цю підтримку", — сказав він.

Своєю чергою начальник Головного управління доктрин та підготовки (J7) Генерального штабу ЗСУ генерал-майор Олексій Таран зауважив, що до організаційних заходів підготовки особового складу ЗС України за кордоном залучено коаліцію з 32 держав-партнерів, які організаційно входять до складу двох військових допоміжних місій Україні: Групи сприяння безпеці України (SAG-U) та Місії ЄС з військової допомоги в Україні (EUMAM).

Він повідомив, що нинішня система підготовки зосереджена на чотирьох базових пріоритетах:

  1. базова загальновійськова підготовка новонабраних рекрутів, тобто людей із цивільного життя, з яких у відносно короткий строк — 35 днів — треба зробити повноцінних стрільців піхотних підрозділів;
  2. фахова підготовка — насамперед на іноземні зразки озброєнь і військової техніки, а також спеціалістів дефіцитних спеціальностей (бойових медиків, саперів, снайперів, операторів протитанкових комплексів тощо);
  3. підготовка сучасних командирів-лідерів, особливо молодшої ланки — командирів відділень, взводів, рот, а також інструкторів-тактиків, які формують базу інструкторського складу для розповсюдження передових методик з підготовки безпосередньо на полігонах України;
  4. колективна підготовка підрозділів різних рівнів і штабів для ефективного управління ними, насамперед для ведення наступу і штурмових дій.

Нагадаємо, французькі інструктори внесли зміни до програми навчань українських військових. Вони адаптували її до реальних умов війни з Росією. Зокрема, було збільшено застосування дронів. Також французи розкидали мертвих тварин в штучні окопи, щоб українці звикли до трупного запаху.

Курс навчань змінили у відповідь на критику з боку українських військових. Вони влітку сказали, що навчання не дуже підходять для типу війни, з якою стикаються Збройні сили України в реальних умовах. Наприклад, методи НАТО передбачають перевагу в повітрі, якої українці не мають. Хоча українські військові високо оцінили інструкції з тактики піхоти та облаштування окопів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.11.2023 20:59