Навчання українських військових у Франції. Джерело: Politico

Франція скоригувала програму навчань для бійців ЗСУ: які зміни запропонували союзники

Французькі інструктори внесли зміни до програми навчань українських військових. Вони адаптували її до реальних умов війни з Росією.

Про це повідомило видання Politico. Журналісти розповіли, що, зокрема, було збільшено застосування дронів. Також французи розкидали мертвих тварин в штучні окопи, щоб українці звикли до трупного запаху.

Курс навчань змінили у відповідь на критику з боку українських військових. Вони влітку сказали, що навчання не дуже підходять для типу війни, з якою стикаються Збройні сили України в реальних умовах. Наприклад, методи НАТО передбачають перевагу в повітрі, якої українці не мають. Хоча українські військові високо оцінили інструкції з тактики піхоти та облаштування окопів.

"Оскільки Україна, мабуть, має найбільший бойовий досвід серед будь-яких сил на Заході, зараз навчання частково проходять по-іншому", — зазначили в Politico.

Франція стверджує, що зміни в курсі навчань не потребували великих зусиль, бо програми завжди були гнучкими. У відповідь на запит України французькі офіцери ввели таке:

  • широке застосування дронів противника;
  • серед завдань — штурм багнистого окопу та закріплення на нових позиціях, а також відбиття села;
  • суворі умови: холод, шум, відсутність сну;
  • раптові нічні атаки противника;

Франція пообіцяла навчити 7 000 українців упродовж 2023 року — у себе в країні та в Польщі. Навчання проведуть у межах місії Євросоюзу з військової допомоги Україні. Навчання ЗСУ коштує Франції близько 300 мільйонів євро, але французька армія від цього також матиме вигоду.

"Це в наших інтересах, підрозділи також проходять навчання, і це сприяє їхній підготовці, це взаємовигідно", — сказав підполковник Евен.

Нагадаємо, 10 листопада стало відомо, що Україна отримала від Франції найсучасніші протитанкові ракетні комплекси п’ятого покоління Akeron MP. За словами французького депутата Національних зборів Ліонеля Руайє-Перро, його країна зробила це ще раніше без публічного оголошення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.11.2023 17:05