Фото: Офіс президента

Словаччина призупинила надання військової допомоги Україні: у чому причина

Президент Словаччини Зузана Чапутова виступила проти передачі Україні нового пакету військової допомоги. Таке рішення пов'язане із з результатами парламентських виборів, на яких перемогу здобула партія Smer-SD екс-прем'єра Роберта Фіцо.

Про це повідомляє видання Dennik N.

Журналістам стало відомо, що словацьке Міністерство оборони розглядає можливість надання Україні чергового пакета військової допомоги. Її могли б передати ще під час головування технократичного уряду Людовіта Одора, але президентка Зузана Чапутова, яка є політично відповідальною за кабінет міністрів, виступає проти такого плану.

Спікер Чапутової Мартін Стрижинець пояснив, що вона у такий спосіб "демонструє повагу до результатів демократичних виборів", переможець яких — партія Smer-SD — обіцяв виборцям "не давати Україні жодного патрона".

Президент Словаччини вважає, що ігнорування цієї позиції Smer-SD та "деяких інших" партій "створило б прикрий прецедент на майбутнє".

Вибори у Словаччині: що відомо

У суботу, 30 вересня, у Словаччині пройшли дострокові парламентські вибори. Прогнозували, що від них залежатиме, чи продовжиться підтримка України цією країною.

Найбільше голосів виборців — понад 20% — отримала проросійська соціал-демократична партія Smer-SD колишнього премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення військової допомоги Україні. У неділю Фіцо заявив, що позиція його політичної сили не змінилася — "військової допомоги Україні не буде".

Захід стурбований позицією Фіцо щодо України. Зокрема, він сказав, що якби став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель вже відреагував на вибори у Словаччині. Він відмовився коментувати результати голосування, але наголосив, що до цього моменту від початку повномасштабної війни всі країни-члени ЄС демонстрували єдність у підтримці України.

Нагадаємо, що якщо раніше Словаччина відіграла важливу роль у підтримці України, зокрема приймала біженців та першою надала винищувачі й ракети ППО, то тепер Фіцо намагатиметься сформувати коаліційний уряд з меншими партіями, що мають дуже різні погляди на Росію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.10.2023 07:55