Фото: ДПСУ

Словацькі перевізники відновили блокаду кордону з Україною

У понеділок, 11 грудня, словацькі перевізники відновили блокування руху вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецке". Пропуск легкових автомобілів та автобусів здійснюється в штатному режимі.

Про це заявили у прес-центрі Державної прикордонної служби України.

"За інформацією, отриманою о 16:10 від словацьких прикордонників, представники Спілки перевізників Словаччини заблокували рух вантажного автотранспорту через пункт пропуску "Вишнє Нємецке", — йдеться у повідомленні.

За даними ДПСУ, перевізники обмежують рух вантажівок, які прямують з України в бік Словаччини. На виїзд зі Словаччини рух вантажівок наразі не блокують. Про виключення щодо пропуску для окремих категорій вантажів та про терміни акції не повідомлялося.

У прес-центрі додали, що на даний час перед пунктом пропуску "Ужгород", суміжним словацькому пункту пропуску "Вишнє Нємецке", в електронній черзі на виїзд до Словаччини перебувають 1263 вантажівки.

Варто додати, що Союз автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) попереджав про продовження блокади кордону з Україною. Це рішення було ухвалено "на підставі оцінки отриманої інформації та її впливу на ринок автомобільного транспорту Словаччини".

Основною вимогою UNAS є скасування "транспортного безвізу", що діє між Європейським Союзом та Україною з 1 липня 2023 року (він скасовує для українських перевізників отримувати дозволи для роботи на ринку Євросоюзу).

Попередня блокада словацьких перевізників кордону з Україною

На території Словаччини 1 грудня було розпочато блокування руху вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецке", що суміжний українському пункту пропуску "Ужгород". Метою протесту було приєднання до польських перевізників. Вони вимагали від Брюсселя запровадити дозволи на перевезення для українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати — це те ж саме, що вимагають протестувальники на кордоні Польщі з Україною.

4 грудня о 22:00 словацькі протестувальники, які блокували рух вантажівок через пункт пропуску "Вишнє Нємецьке", завершили акцію. Причиною цього стало занепокоєння щодо безпеки та доступу екстрених служб після того, як деякі далекобійники, які чекали в черзі, що розтягнулася на десятки кілометрів, погрожували перекрити дороги далеко від прикордонного переходу, що перекриє доступ до місцевих сіл на цьому шляху.

Нагадаємо, голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що блокування чотирьох пунктів пропуску на українсько-польському кордоні спричинило зниження експорту товарів на 40%. При цьому державний бюджет України втратив 9,3 мільярда гривень через недонадходження митних платежів. 

Як відомо, польські далекобійники від початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають повернення спецдозволів, які б обмежували в'їзд українських вантажівок до ЄС. Цю систему скасували після початку російського вторгнення до України. Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не лише для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 11.12.2023 17:59