Фото: Facebook Віктора Пашника

Смерть дитини у Львові після видалення зубів: з’явилися нові скандальні деталі

У четвер, 11 квітня, клініко-експертна комісія департаменту охорони здоров’я визнала неприйнятним надання медичної допомоги п'ятирічному Велесу Пашнику в приватній стоматологічній клініці Ori-Dent. Згідно з висновками експертів, працівники клініки не мали потрібної кваліфікації для лікування дітей.

Про це заявили на засіданні клініко-експертної комісії, передає ZAXID.NET.

На засіданні експертної комісії були присутні батько хлопчика, адвокати, представники медичних установ, а також стоматологиня та анестезіологиня з приватної клініки.

"Знайдені значні недоліки під час надання медичної допомоги Велесу. Основне те, що лікарі — анестезіолог і стоматолог — не мали відповідної кваліфікації, щоб надавати дитині таку допомогу. У них би мала бути дитяча стоматологія і дитяча анестезіологія, а була доросла стоматологія і доросла анестезіологія. Вони не мали спеціального сертифіката для лікування дітей", — розповів голова клініко-експертної комісії (КЕК), заступник директора департаменту Володимир Чорній.

Наразі рішення КЕК технічно доопрацьовується і буде підписано найближчим часом. Висновок комісії береться до уваги під час розслідування кримінального провадження.

"Так легковажно віднестись до людського життя, до дитячого життя, як ці молоді лікарки… Чи це час такий, чи люди такі, чи освіта в них така… У них не було анестезіологічної медсестри, не було сертифікатів на роботу з дітьми, у лікаря-стоматолога не було ліцензії на дитячу стоматологію та хірургічної ліцензії, бо це вже хірургія під анестезією", — сказав батько хлопчика, Віктор Пашник.

Смерть п'ятирічного хлопчика у Львові: що відомо

Велес Пашник впав у кому після операції з видалення молочних зубів у приватній клініці. Як писав батько хлопчика Віктор у Facebook, спочатку дитина злякалася звуків зі стоматології, а коли лікар намагався одягнути на хлопчика маску, дитина почала пручатися, але той силою приклав маску з газом до обличчя.

"У день оперативного втручання дитина дуже протестувала в операційній і не давала вдягнути маску, ніби відчуваючи наближення трагедії… Лікар-анестезіолог на очах дружини, силоміць одягала синові маску. Дружина попросила припинити це, але анестезіолог не послухала і продовжувала притискати маску, після чого він заснув. За деякий час після початку операції, дружина почула метушню в операційній, туди почали збігатися медичні працівники, приблизно через 20 хвилин приїхали дві бригади невідкладної допомоги. До дружини вийшов медичний директор ТОВ "ОРІ ГРУП", який повідомив, що під час операції в дитини сталася зупинка серця, яке лікарям вдалося запустити, і
що дитину переводять в реанімаційне відділення ВП "Лікарня святого Миколая» КНП "ТМО №1 м. Львова", — писав чоловік у Facebook.

Після того, як у хлопчика діагностували смерть мозку, він залишався непритомним протягом місяця. Життєдіяльність дитини підтримували лише препарати. 

"Для нас і досі не зрозуміло, що треба було робити в операційній зі здоровою дитиною, щоб зараз він був в комі без шансів на життя. Коли заходимо в реанімацію і бачимо це безпомічне маленьке тільце…яке ще тримається за життя, що висить на волосинці… Наше життя зупиняється… І серце розривається, що ми безпорадні допомогти нашому Сонечку…" — йдеться у повідомленні Віктора Пашника у Facebook.

Вже 13 січня стало відомо про смерть хлопчика.

Нагадаємо, триває розслідування щодо загибелі дворічного хлопчика у місті Тернопіль, який помер після візиту до стоматолога. Попередня причина смерті — гостра легенево-серцева недостатність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.04.2024 12:28