На фото: бізнесмен Василь Анісімов. Джерело: росЗМІ

Сьомий з початку великої війни: російський мільярдер відмовився від громадянства РФ

Бізнесмен Василь Анісімов став сьомим мільярдером, який відмовився від російського громадянства після початку повномасштабної війни в Україні. Він є екс-партнером російського олігарха Алішера Усманова.

Про це пише The Moscow Times.

Зазначається, що мільярдер зробив це ще у вересні 2022 року. Проте досі про це не було відомо. Станом на сьогодні у бізнесмена, який проживає у Швейцарії, залишається громадянство Домініки та Хорватії. Хорватський паспорт Анісімов отримав у жовтні 2003 року, а громадянство Домініки — у 1990-му.

Для того, щоб отримати хорватське громадянство, йому довелося вкласти в нерухомість країни 11 мільйонів доларів. Кошти були спрямовані на будівництво спортивної бази на острові Корчула. До початку великої війни в Україні на цій базі тренувалися російські гімнастки.

Анісімов заявляє, що більше не володіє жодними активами в Росії. Свою колишню компанію Coalco він передав менеджерам. Проте бізнесмен продовжує відвідувати РФ. Для цього він користується бізнес-візою, яку оформляє на запрошення від компанії "Велике Домодєдово".

За даними видання, Анісімов володіє статками у 1,6 мільярда доларів. Здебільшого це кошти, отримані від продажу частки в Михайлівському ГЗК Усманову та інших активів. Також мільярдер має бізнес у Казахстані та в Африці. 

Які російські бізнесмени відмовилися від громадянства Росії?

Після початку повномасштабної війни з Україною від громадянства РФ відмовилися сім мільярдерів:

  • засновник компанії "Ітера" Ігор Макаров;
  • засновник інвестиційної компанії Freedom Finance Тимур Турлов;
  • засновник групи фондів DST Global та колишній співвласник Mail.Ru Group Юрій Мільнер;
  • засновник Revolut Микола Сторонський;
  • колишній власник компанії "Трійка Діалог" Рубен Варданян;
  • засновник "Тінькофф банку" Олег Тіньков;
  • бізнесмен Василь Анісімов.

Нагадаємо, раніше журналісти "Схем" заявили, що давній творчий соратник президента Володимира Зеленського, який також є українським телепродюсером та одним із засновників шоу "Ліга Сміху", має громадянство Російської Федерації та бізнес в окупованому Криму.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.02.2024 17:25