СОТ дозволяє США ввести мита на товари ЄС

14 ЖОВТНЯ 2019 18:48

Світова організація торгівлі дозволила США обкласти митом в розмірі майже 7,5 мільярда доларів на рік товари і послуги країн ЄС, які порушили правила СОТ при субсидуванні корпорації Airbus, повідомляє Euro News.

Тяганина триває вже 15 років. Вашингтон звинувачує держави ЄС (зокрема, Великобританію, Німеччину, Іспанію та Францію) в неправомірному субсидуванні авіабудівної компанії.

Рішення членів СОТ стало останньою перешкодою для введення Сполученими Штатами мит на європейські товари. Раніше Вашингтон оголосив, що з 18 жовтня підвищить тарифи на 10 відсотків на поставки літаків з ЄС, і на 25 відсотків для ряду промислової і сільськогосподарської продукції.

В даний час у США величезний дефіцит торгового балансу з ЄС. Це означає, що вартість американського експорту в Європу менше обсягу європейського імпорту в Сполучені Штати.

Примітно, що в СОТ вже існує суперечка, в якій ЄС звинувачує США в преференціях для компанії Boeing. І Європа, як очікується, зможе прийняти відповідні заходи. Тим часом єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем заявила, що Єврокомісія буде боротися до кінця, щоб переконати США не вводити торгові санкції.

Економіка, 14.10.2019 18:48