Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

Спецпризначенців, які причетні до загибелі активістів Майдану, судитимуть: ДБР завершило розслідування

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) передали до суду обвинувальні акти щодо безпосередніх вбивць активістів Майдану — двадцяти колишніх міліціонерів роти спеціального призначення "Беркут", підпорядкованого ГУ МВС України в місті Києві. Вони застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту 20 лютого 2014 року, що призвело до загибелі беззбройних активістів.

Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Слідством встановлено, що вказівку застосувати зброю надав колишній Президент України Віктор Янукович, який намагався у будь-який спосіб залишитись при владі. Перебуваючи у резиденції "Межигір’я" він через урядовий зв’язок віддав злочинний наказ тодішньому міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку на застосування правоохоронцями вогнепальної зброї до мирних учасників акції протесту. Виконавцями стали працівники спецроти київського "Беркута". Напередодні їм видали вогнепальну зброю та боєприпаси.

Зазначається, що співробітники роти у взаємодії з працівниками інших підрозділів на вул. Інститутській у Києві застосували до беззбройних активістів, у яких зі спорядження були лише шоломи та щити вогнепальну зброю. Після чого за вказівкою командира стали відходити на заздалегідь підготовлену позицію бетонні блоки, що перекривали вхід на територію урядового кварталу. Перебуваючи за укриттям, спецпризначенці продовжили здійснювати прицільні постріли на ураження мітингувальників, які не вчиняли жодних протиправних дій. 

"У результаті застосування зброї правоохоронці вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту, серед яких і особи, які намагались надати допомогу постраждалим", йдеться у повідомленні.

Встановлено, що на ранок наступного дня після прийняття Верховною Радою рішення про повернення спецпідрозділів до місць постійної дислокації бійці спецроти відійшли з зайнятих позицій. Побоюючись переслідування за вчинені злочини, зброя була викрадена та пошкоджена спецпризначенцями. Частину зброї, зокрема, втопили у водоймі на території одного з районів Києва, а дещо вдалося віднайти та ідентифікувати.

Обвинувальний акт щодо дев'яти беркутівців направлено до суду для розгляду за спеціальною процедурою, у зв’язку з переховуванням обвинувачених на території Росії та набуття її громадянства. Раніше до суду було направлено ще одинадцять обвинувальних актів. Відносно обвинувачених заочно обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а також вжито заходів щодо розшуку їх майна та накладення на нього арештів.

Нагадаємо, працівники ДБР завершили вивчення справи щодо ухилення від військової служби трьома депутатами Київської міськради. У цій справі їм посприяв керівник апарату Київської міської військової адміністрації та командир військової частини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.01.2024 09:56