Майк Джонсон. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Спікер Джонсон винесе на розгляд законопроект із допомогою Україні, — WSJ

Вже найближчим часом спікер Палати представників Майк Джонсон винесе на розгляд законопроект із допомогою Україні. Це має статись одразу після повернення Конгресу США з великодніх канікул 9 квітня. 

Про це повідомляє Wall Street Journal. Видання зазначає, що сам зміст законопроекту, а також інформація про те, хто його підтримає наразі залишається невідомим.

Ще у лютому Сенат за підтримки двох партій ухвалила законопроект із допомогою Україні, Ізраїлю й Тайваню на 95 мільярдів доларів. Проте нижня палата Конгресу, яка контролюється республіканцями, заблокувала цю ініціативу. Джонсон наголосив, що Палата представників надасть власний варіант законопроекту, який додасть "декілька важливих нововведень".

Джонсон також не виключав розділення допомоги Україні та Ізраїлю, щоб політики могли віддати голос за кожен пакет окремо.

Спікер Палати представників публічно висунув кілька політичних пропозицій: переформатування частини допомоги Києву на позику, конфіскація заморожених активів РФ на відновлення України та скасування мораторію адміністрації президента Джозефа Байдена на нові проекти з експорту зрідженого газу.

Wall Street Journal пише: попри те, що конгресмени готуються незабаром узятися до роботи після великодніх канікул, подробиць щодо нового законопроекту із допомогою Україні — дуже мало. Навіть деякі представники Республіканської партії, які брали участь в обговоренні пакету, зазначили, що не бачили остаточного тексту документа.

Паралельно група демократів Палати представників надіслала лист спікеру Джонсону, в якому йдеться про те, що пакет допомоги потребує додаткової гуманітарної підтримки для задоволення нагальних потреб у Секторі Гази, а також в інших державах, зокрема в Судані та Гаїті.

Джонсона також критикують деякі члени власної фракції, які не хочуть, щоб американці витрачали більше коштів на допомогу Києву. Яскравим прикладом є критика конгресменки Марджорі Тейлор Грін, яка є палкою противницею допомоги Україні, 22 березня подала пропозицію про усунення Майка Джонсона з посади спікера. Варто зазначити, що вона не винесла пропозицію на голосування, наголосивши, що це було попередження спікеру.

Видання нагадує, що у вересні 2023 року понад половини республіканців у Палаті представників офіційно виступили проти допомоги Києву, включно із самим Джонсоном, коли він ще не обійняв посаду спікера. Тож у разі винесення законопроекту на розгляд Майку Джонсону доведеться покладатися на підтримку демократів.

Як відомо, в лютому Сенат схвалив законопроект, в якому передбачена допомога Україні близько 60 мільярдів доларів. Після цього документ "застряг" у Палаті представників. Спікер Палати Майк Джонсон відмовляється виносити його на розгляд. Він хоче, щоб у законопроекті також були більш жорсткі заходи для охорони американського кордону від мігрантів.

Таким чином США вже декілька місяців практично не передають озброєння Україні. Це, за словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, впливає на ситуацію на лінії фронту.

Нагадаємо, що спікер Палати представників США Майк Джонсон шукає шляхи пом'якшення опозиції з боку радикальних республіканців. Тож голосування щодо допомоги Україні навряд чи відбудеться щонайменше до середини квітня, а можливо, його перенесуть іще на пізніше.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що без допомоги Конгресу Сполучених Штатів Америки Україні буде дуже тяжко перемогти армію країни-агресорки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.04.2024 10:16