Фото: Сергій Гнезділов/Facebook

Справа про публічне залишення військової частини: ДБР затримало військовослужбовця Гнезділова

У середу, 9 жовтня, працівники Державного бюро розслідувань затримали військовослужбовця 56-ї окремої мотопіхотної бригади, який публічно заявив про залишення військової частини

Про це повідомила прес-служба ДБР. Правоохоронці не вказують прізвище військового, однак, судячи з матеріалів справи, йдеться про Сергія Гнезділова.

"Працівники ДБР затримали військовослужбовця 56 окремої мотопіхотної бригади, який самовільно залишив військову частину і повідомив про це через соціальні мережі 21 вересня 2024 року", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що 23 вересня 2024 року Донецька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Східного регіону за фактом публікацій у засобах масової інформації відкрила кримінальне провадження щодо дезертирства військовослужбовця та доручила розслідування ДБР.

Наступного дня у мотопіхотній бригаді також призначили службове розслідування, за результатами якого визнали, що військовий Сергій Гнезділов "вчинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення".

"Демонстративне та публічне залишення військової частини в умовах воєнного часу є не тільки аморальним стосовно побратимів, які залишилися на фронті, але й деморалізує суспільство та ініціює хибну дискусію, що однозначно працює на руку нашому ворогові", — наголосили в ДБР.

Військовому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років. 

Затримання Сергія Гнезділова

Затримання Сергія Гнезділова. Фото: ДБР

Сергій Гнезділов також підтвердив своє затримання правоохоронними органами. 

"Мене затримано", — написав він короткий пост у Facebook.

Що відомо про публічне залишення військової частини військовим

На початку вересня 2024 року військовослужбовець був направлений до госпіталю для медичного огляду військово-лікарською комісією, однак на справді обстеження не проходив та в медзакладі не перебував, а після завершення визначеного терміну ВЛК до місця несення служби не повернувся. Впродовж двох тижнів він фактично переховувався від правоохоронців, змінюючи місця та міста проживання.  

Сам Гнезділов на своїй сторінці у Facebook повідомив, що самовільно залишив частину, щоби привернути увагу до необхідності врегулювання термінів служби для мобілізованих.

"Від сьогодні я йду в СЗЧ, до встановлення чітких термінів служби чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною пʼять років бездоганної солдатської служби... Сподіваюсь, що цим вчинком вдасться донести до влади та суспільства необхідність розмови та вирішення цієї ситуації", — написав військовослужбовець.

Водночас він додав, що його позиція залишається незмінною: необхідно створити мобілізаційну чергу з усіх військовозобов'язаних українців, і тоді, на його думку, демобілізація стане реальністю.

Варто зазначити, що Гнезділов пішов в армію добровольцем 2019 року, брав участь у боях у Донецькій області, включно з Пісками та Бахмутом.

Нагадаємо, раніше військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади й активіст Сергій Гнезділов заявив, що у Києві невідомі чоловіки, які представилися "людьми Євгена Карася", погрожували та провокували його на бійку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.10.2024 15:38