Фото: Олександр Павлюк

США домовляються з Ізраїлем про передачу Україні восьми систем Patriot, — FT

Сполучені Штати Америки та Ізраїль ведуть переговори щодо посилення протиповітряної оборони України. Йдеться про можливу передачу Києву восьми систем Patriot.

Про це повідомляє Financial Times за посиланням на власні джерела. 

Такі дискусії точилися між міністрами та високопосадовцями трьох держав, включно з Україною. Хоча угода ще не затверджена, ймовірно, вона передбачатиме відправлення систем протиповітряної оборони спочатку з Ізраїлю до США, а вже згодом — до України.

Деякі джерела Financial Times заявляли, що поки обговорювалося відправлення всіх восьми систем, але у підсумку Україна може отримати лише частину з них.

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба нещодавно проводив переговори щодо цієї теми з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, зазначили співрозмовники FT. При цьому радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван щонайменше двічі вів розмову про системи Patriot з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Як зазначило одне з джерел, окрім перемовин між США та Україною, мали місце також прямі контакти між Ізраїлем та Києвом щодо передачі систем Patriot.

"Україна продовжує працювати з різними країнами світу над отриманням додаткових систем Patriot. Ми ще раз закликаємо всі країни, які мають такі системи, надати їх Україні", — сказав Кулеба Financial Times, проте не підтвердив факт переговорів з Ізраїлем.

Нагадаємо, 24 червня під час засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського союзу очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що Україна потребує більшої кількості систем протиповітряної оборони, зокрема Patriot та SAMP/T. За його словами, західні країни повинні прискорити постачання Києву військової допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.06.2024 21:25