Морський дрон Magura V5. Джерело: mil.in.ua

Морські безпілотники Magura обладнали ракетами для протиповітряної оборони, — ГУР

На одній з модифікацій безпілотної платформи Magura встановлено ракети Р-73. Ця зброя має забезпечити захист безпілотника від авіації росіян.

Як повідомляє в інтерв'ю "РБК-Україна" командир спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони України Group 13 з позивним "Тринадцятий", ці ракети радянського виробництва класу "повітря-повітря" мають інфрачервону систему самонаведення.

Відомо, що обладнані такими ракетами ударні морські безпілотники Magura вже використовували під час бойових операцій в акваторії Чорного моря. У ГУР наголосили, що це стало серйозним фактором страху й ризику для російської авіації.

"Такі розробки ефективні — росіяни їх дуже бояться. Коли вони їх бачать, то бояться навіть підлітати", — зазначив "Тринадцятий". 

Він наголосив, що це озброєння вже встановлено на дрони, і це буде давати свої результати, та додав, що ці дрони вже показали свою ефективність, а саме позбавили Росію домінування в акваторії Чорного моря та знизили загрози з моря для України.

"Чорноморський флот РФ за підтримки авіації та інших компонентів тиснув і намагався створювати додаткові загрози для України, наших Сил безпеки й оборони: зокрема, загрози десантних операцій. Морські дрони, насамперед — Magura V5, стали такою асиметричною відповіддю, яку ворог досі не може наздогнати", — додали в ГУР.

Нагадаємо, у травні представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомляв, що збитки Чорноморському флоту Російської Федерації після успішних атак українських морських дронів Magura V5 склали 500 мільйонів доларів. Зазначається, що це зброя саме українського виробництва.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.06.2024 15:57