Фото: Офіс президента

США із союзниками готують довгострокову підтримку України: подробиці від WSJ

Керівництво Сполучених Штатів Америки разом з європейськими союзниками планують довгострокову підтримку України. Такі дії гарантуватимуть, що Російська Федерація не зможе перемогти на полі бою.

Про це повідомляє The Wall Street Journal. За даними джерела, це допоможе переконати Кремль у тому, що західна підтримка Києва не ослабне.

Зазначається, що США, Велика Британія, а також близько 18 країн, які не входять до "Великої сімки", серед яких Нідерланди, Швеція та інші країни ЄС, підписалися під зобов'язанням групи надавати довгострокову допомогу Україні. Західні союзники хочуть бути впевненими в тому, що Україна буде достатньо сильною в майбутньому, щоб стримати РФ від повторного нападу.

Партнери також будуть намагатися зафіксувати обіцянки підтримки та обмежити можливості майбутніх урядів відступити від них. Вони побоюються, що повернення Дональда Трампа на посаду президента США дасть йому можливості скоротити обсяги допомоги.

Що передбачають гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.

​Нагадаємо, 3 серпня Україна розпочала переговори зі США щодо надання безпекових гарантій. Другою країною, з якою Україна почала перемовини щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій, стала Велика Британія. Переговори з Лондоном стартували 11 серпня. Минулого тижня діалог щодо гарантій безпеки Україна почала із Канадою.

Раніше Зеленський пояснив, як працюватимуть гарантії безпеки для України, які партнери ухвалили на саміті НАТО. За його словами, це перші юридичні зобов'язання від партнерів. До їхньої реалізації зможуть доєднатися країни, які не входять до складу "Великої сімки".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2023 20:21