Джон Кірбі. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

США отримали докази, що Росія продовжує обстрілювати Україну північнокорейськими ракетами

Російські військові в останні дні продовжували запускати по мирних містах України балістичні ракети виробництва Північної Кореї. У США запевняють, що мають цьому докази.

Про це заявив координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу в Білому домі.

"Як я уже казав із цієї трибуни минулого тижня, КНДР недавно передала Росії пускові установки та декілька десятків балістичних ракет. Відтоді Росія застосувала ці ракети проти України впродовж минулого тижня", — зазначив він.

За його словами, американська сторона вже повідомляла про перший відомий запуск Росією по Україні північнокорейської балістичної ракети 30 грудня. 2 січня агресор застосував близько десяти ракет по Запоріжжю, Києву, Харкову й інших містах.

"Потім, 6 січня, російські війська знову запустили декілька північнокорейських балістичних ракет по Україні. Ми досі оцінюємо наслідки цих ударів, але можемо підтвердити, що принаймні одна з них поцілила по Харкову", — наголосив Кірбі.

З огляду на ці факти, він повідомив, що США приєдналися до спільної заяви очільників зовнішньополітичних відомств 47 країн, яка засуджує експорт з КНДР і закупівлю Росією північнокорейських балістичних ракет, а також застосування цих озброєнь в Україні.

Представник Білого дому також наголосив, що США продовжать запроваджувати санкції проти всіх, хто сприяє незаконній передачі зброї російському агресору.

Водночас Кірбі зауважив, що найефективнішою допомогою Україні з боку США стало б ухвалення Конгресом нового пакету допомоги Україні без подальших зволікань.

"Росія шукає допомоги в таких країнах, як Північна Корея й Іран. Україні потрібна наша допомога, і ми закликаємо Конгрес допомогти нам забезпечити ці потреби українців", — підсумував Джон Кірбі.

Нагадаємо, The Washington Post написав 4 січня, що Північна Корея могла передати Російській Федерації декілька десятків балістичних ракет для ударів по Україні. І така військова підтримка має тенденцію до зростання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 07:13