Фото: Офіс президента

США повідомили, що чекає на Росію у разі відмови від "зернової угоди"

Росія зіткнеться із "величезними дипломатичними збитками", якщо термін дії "зернової угоди", що спливає вже у понеділок, 17 липня, не буде продовжено. Російський диктатор Володимир Путін повинен зробити вибір.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у інтерв'ю CBS News.

"Якщо Росія вийде з цієї ініціативи, решта світу подивиться на це і скаже, що Росія відвернулася від забезпечення країн глобального Півдня, Африки, Латинської Америки та Азії необхідним їм продовольством за доступними цінами", — заявив він.

За його словами, російському диктатору Володимиру Путіну доведеться зробити вибір.

"І я думаю, що надалі це коштуватиме Росії величезних дипломатичних збитків. Так що Володимиру Путіну доведеться зробити вибір. Ми готові до будь-якого сценарію і тісно співпрацюємо з українцями з цього питання", — заявив Салліван.

Що таке "зернова угода"

Через війну, яку Росія розв'язала в Україні, чорноморські порти були заблокованими. Це спричинило проблеми з експортом українського зерна — чимало країн опинились на межі голоду, адже вартість продовольства у світі значно зросла.

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у так званій зерновій угоді. Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". У межах цієї угоди відбувається перевірка кораблів, що прямують до та з українських портів.

Нагадаємо, що 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.07.2023 00:10