Фото: navair.navy.mil

США завершують передачу Україні комплексів Vampire: коли ЗСУ отримають всю зброю

У грудні 2023 року Сполучені Штати Америки планують завершити постачання Україні нової системи озброєння Vampire. Йдеться про 14 одиниць техніки.

Про це повідомляє прес-служба Командування повітряних систем Військово-Морських сил США (Naval air systems command).

Зазначається, що ці системи були розроблені спеціально для України та призначені для виявлення та перехоплення ворожих безпілотників, зокрема Shahed-136. Американці запевняють, що розробка, виробництво та постачання систем Vampire відбувається у надзвичайно стислі строки під керівництвом спеціальної Команди розробок точних видів озброєння PMA-242 ВМС США.

"Ми поставили перші чотири системи лише за шість місяців, використовуючи інноваційну стратегію укладання контрактів і старанно працюючи, щоб йти в ногу зі швидким розвитком системи", — розповідає Кевін Распет, заступник керівника програми іноземних продажів. 

Також наголошується, що разом з новою партією Vampire на озброєння української армії повинні надійти перші ракети APKWS, які оснащені безконтактним детонатором. Це станеться найближчими тижнями.

Що відомо про комплекси Vampire

Мобільна система Vampire — відносно нова розробка. Польові випробування VAMPIRE почалися у 2021 році, а влітку 2022 року компанія продовжила випробування дальності уражання цілей та загальної надійності систем. Система керованого озброєння зенітного комплексу інтегрує оптико-електронну систему WESCAM MX-10 з тепловізійною та телевізійною камерами, що відповідає за виявлення цілей і наведення та пускову установку чотирьох 70-мм керованих ракет.

Основою комплексу є керована 70-мм ракета APKWS виробництва компанії BAE Systems. Вона оснащена дистанційним детонатором для перехоплення повітряних цілей. Комплекс портативний та може встановлюватись на різні транспортні засоби, включаючи цивільні позашляховики.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки вже інвестували 27 мільярдів доларів у власну оборонну індустрію. Йдеться про виробництво зброї для України щоби посилити потенціал ЗСУ зараз, а також можливості для стримування російського агресора в майбутньому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.12.2023 15:54