Фото: Вікіпедія

Стало відомо, коли Франція передасть Україні легкі танки AMX-10 RC

Франція найближчим часом передасть Україні легкі танки AMX-10 RC. Це може відбутися наприкінці наступного тижня.

Про це повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню в інтерв'ю Le Parisien.

"Тренування закінчуються, ця бронетехніка буде доставлена з кінця наступного тижня", — сказав він.

Скільки одиниць важкої техніки прямує до України Лекорню не повідомив. За його словами, він не розкриває жодних подробиць, адже  не хоче "давати жодної стратегічної для Росії інформації". 

Також він додав, що Франція поки не буде постачати Україні танки Leclerc.

Характеристики танків AMX-10 RC

  • екіпаж — 4 особи;
  • роки експлуатації  з 1981 року;
  • калібр та марка гармати  105 мм F2 MECA L/47;
  • тип гармати  гладкоствольна електрогідравлічна;
  • боєкомплект  38 снарядів;
  • двигун  Baudouin 6F11 SRX
  • швидкість по шосе  85 км/год по асфальту та 40 км/год по бездоріжжю.

AMX-10RC не може конкурувати з німецькими Leopard 2 або ж американськими Abrams M1A2 за своїми показниками захищеності та бронебійності. Лобова броня колісного танка витримує обстріл з 23-мм гармат, а бокова – з 14,5 мм калібру. Порівнюючи навіть з БМП Bradley, "лоб" якого тримає обстріл з гармати 2А42, що встановлена на російських БМП-2, тут показники захищеності можуть бути куди гіршими. Однак справжні характеристики техніки можна дослідити лише на полі бою — "паперові" дані часто стають оманливими.

На AMX-10 встановлена французька гармата F2 MECA L/47. Це виріб 1970-х років, потужність якого також складно порівняти з західними гусеничними танками.

Нагадаємо, за даними The Times Україна, ймовірно, отримає менше чверті сучасних бойових танків до прогнозованого весняного наступу Росії. Україна очікує отримати понад 300 західних танків.

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявляв, що Захід обіцяв надіслати України два повних батальйони танків Leopard 2. Однак союзникам буде важко зібрати таку кількість.

Крім того, 17 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що міжнародні партнери почали активніше надавати військову допомогу Україні. Наразі вже створено танкову коаліцію, знімається табу на далекобійні ракети та є здобутки для посилення української артилерії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.02.2023 14:50