Фото: ілюстративне. Джерело: Олексій Арунян "Ґрати"

Стало відомо, скільки священників отримали підозру за час повномасштабної війни

Під час повномасштабної російсько-української війни в Україні було розпочато кримінальні провадження проти понад 100 священнослужителів. Більшість з них належать до представників Української православної церкви московського патріархату.

Про це повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на дані Служби безпеки України.

Так, 50 священників отримали підозри, а 25 — судові вироки. Водночас перелік злочинів, які інкримінують священникам, достатньо широкий:

  • колабораціонізм;
  • державна зрада;
  • сприяння країні-агресору;
  • пропаганда тоталітарних режимів;
  • виправдання агресії РФ;
  • сприяння в незаконному переправлянні за кордон тощо.

У СБУ наголошують, що наявні кримінальні провадження не мають нічого спільного з тиском на церковне середовище, а є проявом системної протидії Служби безпеки шкідливому впливу російських спецслужб та їх агентури на ситуацію всередині нашої країни. Одним зі свідчень тісної співпраці окремих священників Московського патріархату з Росією є їхня згода на обмін після засудження та вироків в Україні. І обміни показують цінність подібних кадрів для російської сторони.

Нагадаємо, у червні Митрополита Тульчинського та Брацлавського УПЦ МП Іонафана Єлицьких вдалося обміняти на українських військових. У суботу, 22 червня, вранці його доставили до кордону з Білоруссю, там його передали представникам Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.08.2024 02:14