Фото: dvs-sat.com

Starlink Ілона Маска сприяли росіянам просунутися на фронті та окупувати Вугледар, — The Washington Post

Термінали Starlink допомогли російським військам просунутися на фронті в Україні. З їх допомогою росіяни захопили місто Вугледар Донецької області.

Про це повідомляє The Washington Post.

За інформацією видання, російські війська стали більш смертоносними та маневровими за допомогою нелегальних терміналів Starlink, що дозволяє їм використовувати супутниковий інтернет для покращення координації під час нападів, здійснювати більше вильотів безпілотників та завдавати ударів по українських військах влучним артилерійським вогнем, попри спроби США зупинити потік технологій.

Термінали, які надають командирам онлайн-картинки поля бою за допомогою дронів та захищеного зв'язку між солдатами, підпадають під обмеження, які забороняють багатьом американським електронним пристроям потрапляти до Москви. Проте існує чорний ринок Starlinks, що доставляє термінали росіянам на фронт, і їх поширення стало важливим фактором нещодавніх успіхів Росії під час її наступу, кажуть українські солдати.

Десятки тисяч тарілок Starlink становлять основу української військової мережі, живлячи пристрої, життєво важливі для ведення цифрової війни — одна з небагатьох переваг Києва перед численнішими, хоч і менш модернізованими силами Москви. Шість українських солдатів і офіцерів з різних підрозділів Донецької області розповіли The Washington Post, що Росія закрила технологічний розрив, зробивши свої сили згуртованішими та збільшивши кількість і точність атак.

Ця проблема відновила українське невдоволення Ілоном Маском, мінливим генеральним директором SpaceX. Деякі солдати критикували Маска на ім'я, заявляючи, що його компанія не зробила достатньо для боротьби з незаконним використанням, і ставлячи під сумнів його бажання розв'язати проблему, заявляючи, що він, мабуть, прихильно ставиться до Росії.

Нагадаємо, генеральний директор SpaceX Ілон Маск має намір зробити супутниковий інтернет Starlink ще швидшим. Для цього планується вивести супутники Starlink на орбіти висотою 350 кілометрів, щоб зменшити затримку сигналу.

Раніше повідомлялось, що кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп обговорив з мільярдером Ілоном Маском можливість надання другому ролі свого радника. Політик планує такий хід, якщо зможе здобути перемогу на президентських виборах у країні, які пройдуть у листопаді 2024 року.

У червні з'явилась інформація, що Пентагон продовжив контракт із компанією SpaceX Ілона Маска на надання інтернет-послуг Starlink в Україні ще на шість місяців. Це є новою ознакою того, що сторони пройшли повз суперечку про те, як термінали використовувалися в зоні конфлікту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.10.2024 18:41