Фото ілюстративне. Джерело: "Ми Україна"

Створення Українського фонду в 50 млрд євро: Європарламент підтримав поправки до бюджету ЄС

Європейський парламент проголосував за резолюцію про пропозиції Єврокомісії з перегляду багаторічного бюджету Європейського Союзу на 2021-2027 роки. Він включає положення про утворення спеціального Українського фонду в 50 мільярдів євро.

Про це повідомляє кореспондент "Укрінформу".

Відомо, що голосування відбулося 3 жовтня під час пленарного засідання Європейського парламенту у Страсбурзі. "За" резолюцію проголосували 393 депутати, "проти" — 136, ще 92 політики утрималися.

"Європейський парламент підтверджує той факт, що перегляд бюджету має бути сфокусований на багаточисельних наслідках російської агресивної війни проти України, на зміцненні відкритої стратегічної автономії та суверенітету Європейського Союзу та на наданні ЄС адекватної гнучкості для відповіді на кризи", — зазначається у документі.

Так, резолюція Європарламенту містить окремий розділ, який присвячено наданню довгострокової підтримки для України.

"Європарламент вітає пропозицію Європейської комісії з довгострокового структурного рішення для розв’язання фінансових потреб України та його прив’язки до бюджету ЄС, що покриватиме підтримку макрофінансової стабільності, інвестиційного середовища та фінансування середньострокового та довгострокового відновлення та відбудови, проведення реформ, що пов’язані із входженням до ЄС та розвитку адміністративних спроможностей", — йдеться у резолюції..

До того ж Європарламент наголошує, що такий довгостроковий інструмент є єдино можливим шляхом для залучення інших донорів та забезпечення ефективних і цілеспрямованих витрат в інтересах України. Європейські депутати наполягають, що Українських фонд в рамках багаторічного бюджету ЄС має бути ухвалений відразу після підьвердження уточнень до MFF (багаторічної фінансової перспективи ЄС).

Зокрема, депутати закликали надати Українському фонду певну гнучкість, враховуючи невизначеність ситуації навколо України. У цьому контексті вони привітали створення, за пропозицією Європейської комісії, так званого Українського резерву, який може бути мобілізований бюджетними органами Євросоюзу, одним з яких є Європейський парламент, для вирішення негайних потреб України.

"Європейський парламент підкреслює необхідність захисту верховенства права та фінансових інтересів ЄС з метою запобігати, виявляти та виправляти випадки корупції, конфлікту інтересів та інших порушень у використанні фондів Європейського Союзу в Україні, яке має ґрунтуватися на принципах прозорості та відповідальності", — пише у документі.

Варто зазначити, що від початку російського вторгнення в Україну ЄС виділив Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу на суму вже більше 81 мільярда євро. Український фонд, який за позитивного рішення Європарламенту та Європейської ради буде створений в рамках багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, передбачатиме виділення до 50 мільярдів євро для прямої бюджетної підтримки України, для підтримки реформ та для створення сприятливого інвестиційного клімату і умов для залучення приватних інвесторів до процесів відновлення України.

Нагадаємо, Європейська комісія готується рекомендувати розпочати переговори про членство України в Європейському Союзі. Ймовірно, це станеться у жовтні. Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна прагне почати переговори щодо вступу до Європейського Союзу до кінця 2023 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.10.2023 14:46