Фото: СБУ

Створив власну мережу інформаторів у Херсоні: правоохоронці затримали резидента ФСБ

Контррозвідка Служби безпеки України затримала резидента російської спецслужби, який створив власну мережу інформаторів у Херсоні. Він тримав "на зв’язку" до 10 інформаторів у регіоні.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

За даними слідства, затриманим агентом ФСБ виявився місцевий житель, який потрапив у поле зору російської спецслужби ще на початку "нульових". Тоді він часто приїздив до РФ у власних справах. Згодом на нього вийшов представник ФСБ і запропонував негласну співпрацю. Для "переконливості" своїх намірів російська спецслужба навіть видала своєму резиденту так звану "перепустку" для безперешкодного пересування по території країни-агресора. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ він повернувся в Україну і влаштувався в одну із приватних охоронних фірм у Херсоні. Після 24 лютого 2022 року на зв’язок з ним дистанційно вийшов представник ФСБ і визначив основні завдання у війні проти України.

"Під час обшуків у зрадника виявлено засоби комунікації, через які він контактував з агресором. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення", — йдеться у повідомленні.

Також правоохоронці встановили, що всі агенти, які працювали на зрадника, були місцевими жителями й підтримували збройну агресію РФ проти України. Завдання цієї агентурної мережі полягало у передачі до РФ актуальної інформації про підрозділи ЗСУ у прифронтових районах Херсонської області. Зокрема, інформатори намагалися виявити можливі бойові позиції реактивних систем залпового вогню "Град" та іноземних гаубиць М777. Усі зібрані дані вони мали передавати резиденту, а той мав надсилати їх своєму куратору з ФСБ.

Нагадаємо, 20 липня працівники Служби безпеки України затримали в Одесі пропагандиста, який підтримував Російську Федерацію. Він був "правою рукою" Стремоусова. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.07.2023 12:16