Скріншот з відео

Суд несподівано змінив запобіжний захід Паші "Мерседесу"

Суд змінив запобіжний захід митрополиту Павлу, який є представником Української православної церкви Московського патріархату. Йому замінили домашній арешт на тримання під вартою до 14 серпня або заставу у розмірі понад 33 мільйони гривень.

Про це повідомляє "Суспільне".

Зазначається, що з квітня Паша "Мерседес" перебував під домашнім арештом. Водночас прокуратура вимагала для церковнослужителя тримання під вартою або заставу у розмірі 60 млн гривень.

Своє клопотання сторона обвинувачення аргументує тим, що у московського попа рухомого та нерухомого майна є саме на таку суму. Крім того, сюди не врахували банківські активи священнослужителя.

Чому суд змінив запобіжний захід

Підстава зміни запобіжного заходу — порушення одного з обов'язків, які наклав слідчий суддя. Згідно з наявною інформацією, Павло Лебідь спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі. Проте у виступі на судовому засіданні митрополит Павло сказав, що не знайомий із тим свідком.

Своєю чергою прокурор Євген Завістовський заявив, що Павло знав про заборону спілкуватись з тим свідком, адже ознайомився з протоколами. Він зачитав матеріали, які нібито доводять, що колишній намісник Києво-Печерської лаври розпалював національну ворожнечу та виправдовував агресію Росії проти України.

Також прокурор Завістовський просить змінити запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 1 вересня 2023 року. Таким чином хочуть зменшити ризики, зокрема, запобігти спілкуванню зі свідками. Також на волі підозрюваний може спробувати знищити або спотворити докази, вважають у прокуратурі.

Варто відзначити, що Павло, виступаючи в суді, сказав, що нічого не порушив. А ще митрополит Московського патріархату заявив, що "ніколи в житті не був на стороні агресора" і "ніколи не підтримував Путіна".

Що відомо про справу Паші "Мерседеса"

Вранці 1 квітня Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу. Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України. Шевченківський суд Києва ухвалив рішення призначити йому 60 днів домашнього арешту з носінням електронного браслета. 

Лебідь відмовився у залі суду надягати електронний браслет. За словами священнослужителя, йому протипоказано вдягати електронний браслет на ногу за станом здоров'я. Паша "Мерседес" зазначив, що у нього проблеми із венами, тому вдягнути браслет на ногу він не може. Згодом він поскаржився, що в будинку у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, немає умов для проживання.

Нагадаємо, 21 квітня Київський апеляційний суд залишив Павла Лебедя під цілодобовим домашнім арештом. Ідентичний запобіжний захід обрав і суд першої інстанції. З0 червня запобіжний захід продовжили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.07.2023 22:32