Фото з соцмереж

ВАКС арештував екс-голову Верховного Суду Князєва

Колишньому очільнику Верховного Суду Всеволоду Князєву, якого підозрюють в отриманні хабаря у 2,7 мільйона доларів, обрали запобіжний захід. Рішення ухвалили на судовому засіданні 18 травня.

Так, Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

З цього слідує, що суддя лише частково задовольнив клопотання прокурорів. Відомо, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура просили про запобіжний захід Князєву у вигляді тримання під вартою з правом внесення 150 мільйонів гривень застави. 

"Вважаємо, що застава, визначена для такої категорії злочинів…, є недостатньою, тому треба застосувати виключення… і застосувати альтернативний запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 55 тисяч 900 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 150 мільйонів 35 тисяч 600 гривень", — зазначав прокурор під час судового засідання.

У САП заявляли, що такий розмір застави є помірним для Князєва, "виходячи з майнового стану та враховуючи системний характер вчинення корупційних правопорушень". Прокурори вважають, що екс-голова Верховного Суду може зберігати у сховищах в банках додаткові кошти.

суд над Князєвим

Фото: "Суспільне"

У разі внесення застави на Князєва буде покладено низку процесуальних обов’язків:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора чи суду;  
  • не відлучатися із міста Києва без дозволу детектива, прокурора або суду; 
  • повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;  
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваним у справі та свідками; 
  • здати на зберігання до територіального підрозділу ДМС свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають
  • право на виїзд з України й вʼїзд в Україну; 
  • носити електронний засіб контролю. 

Відомо, що кілька годин тому ВАКС обрав запобіжний захід адвокату, якого затримали на хабарі разом із Князєвим. Олегу Горецькому призначили тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 80 мільйонів гривень. Запобіжний захід діятиме 60 днів — до 13 липня включно.

Справа Князєва

Детективи Національного антикорупційного бюро 15 травня викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів тоді ще голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) було офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Нагадаємо, правоохоронці під час обшуків не змогли знайти близько мільйона доларів із хабаря, який отримав екс-голова Верховного Суду. Наразі правоохоронці вилучили 450 тисяч доларів у Князєва вдома, ще 597 тисяч доларів знайшли у його робочому кабінеті. Решту грошей поки що виявити не вдалося.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.05.2023 23:17