Фото: Facebook Верховного Суду

"Витік" даних у справі Князєва: Антикорупційна прокуратура відкрила нову кримінальну справу

Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва та його спільника. Їх раніше затримали при одержанні хабаря.

Про це САП повідомила в Telegram.

18 травня відповідні відомості були зареєстровані у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Правова кваліфікація — розголошення даних досудового розслідування, які ганьблять людину, принижують її честь і гідність.

Зазначається, що отримані в межах розслідування інформація та матеріали щодо конкурсу на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів будуть надані на запит Вищої ради правосуддя, який уже надійшов і перебуває на опрацюванні у САП.

"Особи, які незаконно розголосили охоронювані законом матеріали, які стосуються проведення конкурсу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що були вилучені під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій в кабінеті колишнього голови Верховного Суду, мають понести передбачене українським законом покарання", — підкреслили у САП.

Досудове розслідування доручене Управлінню внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.05.2023 14:20