Фото: НАБУ

Суд обрав запобіжний захід меру Сум за одержання великого хабаря

У середу, 4 жовтня, Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід Сумському міському голові Олександру Лисенку. Його підозрюють у вимаганні та одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, а саме понад 2,1 мільйона гривень.

Про це у Telegram повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зазначається, що суд частково задовольнив клопотання та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі три мільйони гривень. У разі внесення застави на особу буде покладено відповідні процесуальні обов’язки.

Що відомо про справу Олександа Лисенка

3 жовтня Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили міському голові Сум та директору Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради про підозру в одержанні неправомірної вигоди у сумі 2,1 мільйона гривень.

Служба безпеки України ввечері 2 жовтня затримала Олександра Лисенка під час отримання хабаря. Він попався на "гарячому" — в ході отримання 1,4 мільйона гривень, які є лише частиною коштів. За даними НАБУ, усього Лисенко отримав вже 2,1 мільйона гривень хабаря. Гроші він отримував за прийняття рішення про встановлення тарифу та нестворення штучних перешкод у діяльності підприємства. 

"Після передачі останнього траншу посадовців затримали "на гарячому". Загальна сума неправомірної вигоди — 2,13 мільйонів гривень", — повідомляють в НАБУ.

За даними слідства, гроші підозрювані вимагали за прийняття рішення про встановлення тарифу та нестворення штучних перешкод у діяльності підприємства. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Разом із ним затримано і директора Департаменту інфраструктури міста, повідомили в НАБУ.Нагадаємо, в Україні вперше судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу корупції, яка становитиме понад 13 000 мільйонів гривень. Відомо, що викривач Євген Шевченко повідомив про спробу підкупу за шість мільйонів доларів керівників антикорорганів у 2020 році.

Йдеться про організацію хабаря у розмірі п'ять мільйонів доларів, які призначалися керівникові САП Назару Холодницькому. У нього хотіли "купити" зняття підозри з екс-міністра Миколи Злочевського у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту "Реал Банку". Ще один мільйон доларів нібито був призначений для посередників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.10.2023 21:14