Фото ілюстративне. Джерело: UNICEF

Суд в Італії заборонив повертати в Україну сиріт, вивезених із Бердянська: в чому причина

Суд в Італії вирішив, що 57 українських дітей залишаться в Італії, їх розмістять у трьох центрах у Бергамо. Це сироти у віці від шести до 16 років, вивезені з Бердянська після повномасштабного вторгнення Росії.

Про судову справу розповіло видання Ansa. Журналісти зазначили, що суд у справах неповнолітніх міста Брешія своїм рішенням підтвердив негайну передачу українських дітей, які перебувають у провінції Бергамо, під опіку італійських соціальних служб.

"Це потрібно для того, щоби вони могли продовжити їхнє перебування в місцях, де вони зараз перебувають, фактично без обмежень у часі", — йдеться в повідомленні.

Раніше йшлося про двотижневе продовження терміну їхнього перебування, але постанова суду скасовує це рішення та робить його безстроковим. Про повернення дітей просила українська влада.

У постанові суду зазначається, що "як повідомляють останніми днями опікуни, міністерство юстиції та УВКБ ООН", багато дітей подали, а інші мають намір подати заяви про надання міжнародного захисту до територіальної комісії, "побоюючись за свою безпеку у зв'язку з поверненням в райони, близькі до театру військових дій".

Тому "через ці нові факти" суд визнав "доцільним тимчасово призупинити повернення в Україну вищезгаданих неповнолітніх, щоби дозволити комісії провести своє розслідування й ухвалити необхідні рішення щодо клопотань, поданих неповнолітніми".

Суд Брешії, юрисдикція якого поширюється й на регіон Бергамо, теж зазначив, що "повернення варто призупинити для всіх неповнолітніх, оскільки вони з моменту прибуття в Італію є по суті єдиною групою, представленою однією відповідальною особою, і тому їх не можна розділяти".

Група дітей прибула в Бергамо в березні 2022 року разом із декількома вихователями, їх одразу ж прийняло населення міста. Група походила з двох дитячих будинків у Бердянську, звідки вони втекли під час наступу російських військ.

Розгляд українського запиту на репатріацію дітей призначили на п'ятницю, 16 серпня, але він наразі заморожений італійською владою. У тому числі й тому, що багато хто з дітей-сиріт перебуває на лікуванні в лікарнях Бергамо від різних серйозних патологій. Журналісти підсумували, що причина поспіху з поверненням дітей, які не мають родин, незрозуміла: за словами італійської влади, їхні інтереси мають переважати, а тому поки що вони залишаться в Італії на невизначений термін.

Нагадаємо, що в грудні минулого року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що найгірша ситуація з вилученням дітей зі сімей українських біженців за кордоном склалася в Німеччині й Італії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.08.2024 14:57