На фото: Михайло Фрідман. Джерело: my.ua

Суд ЄС зняв санкції з двох російських бізнесменів

У Європейському Союзі суд зняв санкції з двох російських олігархів. Суд задовольнив позов акціонерів "Альфа-Банку" Петра Авена та Михайла Фрідмана про їх виключення із санкційного списку.

Про це стало відомо з прес-релізу на сайті суду.

Як зазначили в суді, підстави, на яких бізнесменів внесли до санкційних списків, не є достатньо обґрунтованими й підкреслюють, що додаткових доказів Рада ЄС не надала.

У суді ЄС вважають, що причини для накладення санкцій, які надала Рада ЄС, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості цих олігархів до російського диктатора Володимира Путіна або до його оточення. Проте вони не доводять, що Фрідман чи Авен підтримували дії або політику, які загрожують територіальній цілісності та незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку особам, які є відповідальними за анексію Криму чи дестабілізацію ситуації в Україні.

"Суд задовольняє вимоги Петра Авена та Міхаіла Фрідмана. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим", — підкреслили в суді.

Важливо додати, що апеляція може бути подана протягом двох місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення. 

Михайло Фрідман й Петро Авен є засновниками та акціонерами російського "Альфа-Банку". Попри те, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони покинули територію держави-агресора, олігархи все одно опинилися під санкціями ЄС та Великої Британії. А торік у серпні вони потрапили до санкційного списку Сполучених Штатів Америки.

Як інформує джерело газети Financial Times, торік весною стало відомо, що Фрідман і Авен вирішили продати свої частки в "Альфа-Банку" — насамперед, щоб спробувати зняти з себе санкції. 

Нагадаємо, раніше Bloomberg повідомляв, що статки російських олігархів за 2024 рік зросли на 18,29 мільярда доларів. Проте деякі багатії з держави-агресора зазнали збитків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.04.2024 12:54