Фото: соцмережі

ТЦК оштрафував студента з відстрочкою у "Резерв+": яке рішення прийняв суд

Територіальний центр комплектування оштрафував студента з відстрочкою у "Резерв+" через те, що у нього не було паперового військового квитка. Згодом суд визнав дії військкомату незаконними.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета" з посиланням на справу.

У ТЦК були переконані, що дані "Резерв+" про відстрочку не діють, якщо у військовозобов'язаного немає військового квитка, а замість військового квитка у чоловіка була лише довідка. Військкомат прийняв рішення оштрафувати чоловіка на 17 тисяч гривень.

Суд скасував постанову про штраф

Розглянувши скаргу чоловіка, суд скасував постанову про штраф, пославшись на те, що електронний військовий квиток має аналогічну юридичну силу, як і паперовий. На думку суду, позовна вимога, про визнання протиправними дії ТЦК про притягнення позивача до адміністративної відповідальності та накладення на нього штрафу 17 тисяч гривень, задоволенню не підлягає, "оскільки суд при розгляді справи з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності не може визнати дії начальника органу протиправними, оскільки вказані повноваження не передбачені ч. 3 ст. 286 КАС України, у зв'язку із чим позов підлягає частковому задоволенню".

Суд також встановив, що позивач має вчасно оновлені дані про військовий обов'язок, що підтверджується у застосунку "Резерв+". Там вказано QR-код, що позивач перебуває на обліку в ТЦК, військовозобов'язаний та має відстрочку до 25.03.2025 року. Тип відстрочки — на підставі п. 1 ч. 3 ст. 23 закону про мобілізацію.

Отже, суд скасував постанову, винесену начальником ТЦК, а справу про адміністративне правопорушення — закрив.

Нагадаємо, військовозобов'язані особи можуть перевірити, чи мають вони штрафи від Територіального центру комплектування та соцпідтримки на сайті моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру "Опендатабот".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.10.2024 10:18