Фото: Facebook-сторінка Дональда Трампа

Трамп хоче стати спікером Палати представників США: з якими проблемами він може зіткнутися

Сорок п'ятий президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп повідомив, що погодиться стати спікером Палати представників "на короткий термін". Раніше стало відомо, що він планує відвідати Капітолій наступного тижня, де висуне себе як кандидат у спікери. 

Про це інформує FoxNews. За словами Трампа, він готовий бути "об'єднувачем" для партії на той час, поки її члени не оберуть нового спікера.

"Мене попросили виступити в ролі об’єднувача, тому що у мене так багато друзів у Конгресі", — сказав Трамп.

Він не сказав, хто саме його попросив, однак додав, що готовий виконувати обов'язки спікера "30, 60 або 90 днів".

За даними Politico, Республіканська партія у повному складі збереться у вівторок, 10 вересня, на внутрішній "форум кандидатів".

"Перемога вимагатиме майже одностайності Республіканської партії в Палаті представників, що є важкою перешкодою для суперечливого колишнього президента. Один з його найближчих союзників у Хіллі, голова Судової палати Джим Джордан, вже беруть участь у перегонах. Це залишається далеко не перспективною ідеєю: Палата ніколи не обирала спікера, який не був би членом Конгресу, хоча технічно це не є конституційною вимогою", — пояснює Politico.

З якими проблемами може зіткнутися Трамп

За даними видання, Трамп також може зіткнутися з проблемами з власними правилами конференції Республіканської партії, в яких йдеться, що член керівництва Республіканської партії повинен піти у відставку, "якщо йому пред'явлено звинувачення в скоєнні кримінального злочину, за яке може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі на два або більше років".

Читайте також: Трампісти проти України. Що буде з Конгресом США після відставки Маккарті

З усім тим, пише Politico, колишній президент відкрито загравав з ідеєю стати спікером Республіканської партії після звільнення Кевіна Маккарті. І кілька членів, у тому числі представник Марджорі Тейлор Грін (республіканець штату Джорджія), підтримали цю ідею.

Нагадаємо, 3 жовтня Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті. Це вперше в історії США, коли спікера достроково відправляють у відставку. Демократична партія у повному складі проголосувала за відставку Маккарті. Звільнення підтримали 216 конгресменів, проти були — 210.

Ініціатором відставки Маккарті став республіканець Метт Ґетц. Це відбувалося на тлі загострення через ухвалення законопроекту про фінансування урядових установ і виділення допомоги Україні. Таке клопотання доволі рідкісне явище для США — його подавали лише двічі за минуле століття, і раніше жодного спікера не усунули у такий спосіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.10.2023 04:12