Фото: Дональд Трамп і Камала Гарріс. Джерело – Getty Images / Global Images Ukraine

Трамп і Гарріс провели гарячі дебати: що політики сказали про Україну

У ніч на 11 вересня у Сполучених Штатах відбулися перші дебати кандидатів в президенти Дональда Трампа та Камали Гарріс. Екс-президент та чинна віце-президент країни торкнулись своїми заявами й України.

Під час дебатів між Трампом та Гарріс на першому місці стояла внутрішня політика США, але кандидати у президенти також торкнулися й зовнішньополітичних тем. Вони, зокрема зробили декілька заяв про війну Російської Федерації проти України.

На TrueUA ключові заяви Камали Гарріс та Дональда Трампа на дебатах.

Заяви про війну в Україні

Варто зазначити, що питання агресії РФ проти України між кандидатами виявилось досить емоційним, хоча й припало на другу частину дебатів між політиками. Дональд Трамп у своїй промові вкотре наголосив, що Росія не напала б на Україну, якби він був президентом. Водночас екс-глава Білого дому ухилився від відповіді на питання про те, чи бажає перемоги Києва у війні з Москвою.

"Я хочу, щоб війна припинилась. Я хочу врятувати життя, бо люди гинуть мільйонами, цифри набагато вищі, ніж ті, які ви отримуєте, це фейкові цифри", — сказав Дональд Трамп.

Варто зазначити, що Трамп відмовився розкривати суть свого "мирного плану", заявивши, що зателефонував би президентам України та РФ, і після цього, за його словами, війна б припинилась.

Водночас Дональд Трамп звинуватив Камалу Гарріс у тому, що начебто після її розмови із Зеленським у лютому 2022 року диктатор Путін прийняв рішення про широкомасштабне вторгнення в Україну, тому назвав свою опонентку "поганим перемовником".

У своїй відповіді Трампу Гарріс звинуватила свого опонента в заграванні з диктаторами, а також підкреслила, що Трамп "здався б за 24 години", а "Путін сидів би в Києві" та дивився далі на Європу.

"Ви думаєте, що ви дружите з диктатором, але він би вас з'їв на обід", — сказала віце-президент.

Конфлікт на Близькому Сході

Дискутуючи про конфлікт, який у жовтні 2023 року спалахнув між Ізраїлем та бойовиками ХАМАС в Секторі Гази, Дональд Трамп знову заявив, що ця війна не почалась би, якби він був президентом США. Політик також наголосив, що Ізраїль повинен "завершити розпочате", "швидко покінчити з цим" і що Америка має "дозволити Ізраїлю завершити роботу".

У відповідь Гарріс продовжувала тримати політику Білого дому та чинного президента США Джо Байдена та акцентувала на "залізній підтримці" та "непохитній відданості" Ізраїлю з боку США. Вона підкреслила, що держава має право на захист, але не забула підкреслити, що важливим є те, як вона це робить. На цьому тлі Гарріс згадала про гуманітарну кризу в Секторі Гази та загибель мирних жителів регіону від бойових дій.

"Ми знаємо, що ця війна повинна закінчитися. Це має закінчитися негайно, і те, як це закінчиться, полягає в тому, що нам потрібна угода про припинення вогню і нам потрібне звільнення заручників. Тому ми продовжуватимемо працювати над цим цілодобово", — додала Камала Гарріс.

Нагадаємо, колишній радник Дональда Трампа з національної безпеки Герберт Макмастер розповідав, що кремлівський диктатор Володимир Путін сповна використовував "его та невпевненість" екс-президента США. Таким чином він впливав на нього, навіть попри застереження працівників Білого дому.

Раніше прес-секретар кремлівського диктатора Дмитро Пєсков прокоментував майбутні президентські вибори у Сполучених Штатах Америки. Він відзначив передбачуваність політиків від Демократичної партії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.09.2024 08:01