Дональд Трамп і Володимир Путін. Фото з архіву. Джерело: росЗМІ

Використовував "его та невпевненість": екс-радник Трампа розповів, як Путін впливав на кандидата в президенти США

Кремлівський диктатор Володимир Путін сповна використовував "его та невпевненість" Дональда Трампа. Таким чином він впливав на нього, навіть попри застереження працівників Білого дому.

Про це йдеться в новій книзі мемуарів колишнього радника Дональда Трампа з національної безпеки Герберта Макмастера "На війні зі собою: моя робота в Білому домі Трампа", яку цитує The Guardian.

Макмастер розповів, як після отруєння Скрипалів у Великій Британії Трамп сидів у Білому домі, насолоджуючись статтею The New York Times під назвою "Путін розхвалює Трампа, викриваючи політику США".

Він пригадав, що екс-президент написав фломастером подяку на примірнику газети та попросив персонал Білого дому передати її Путіну. Через деякий час, коли стала зрозуміла роль Росії в отруєнні Скрипалів, Макмастер попросив цього не робити.

Колишній радник з національної безпеки США вважає, що підлабузництво Путіна мало на меті вбити клин між Трампом і його підлеглими (включно з Макмастером), які закликали до жорсткішої позиції щодо Кремля.

"Путін, безжальний колишній співробітник КДБ, лестощами зіграв на егоїзмі та невпевненості Трампа. Як і його попередники Джордж Буш і Барак Обама, Трамп був надмірно впевнений у своїй здатності поліпшити відносини з диктатором у Кремлі", — зазначив він у мемуарах.

Макмастер також згадав декілька випадків, коли Трамп його критикував через жорстку позицію стосовно Москви. Один стосувався звіту спецпрокурора Роберта Мюллера про російське втручання у президентські вибори 2016 року.

Він стверджує, що Трамп "пов'язав усі теми, пов'язані з Росією", зі звітом Мюллера та звинуваченнями демократів та інших опонентів у тому, що його кампанія і Трамп особисто вступили у змову з "російською дезінформаційною кампанією".

Інший епізод стався в липні 2017 року, коли Дональд Трамп і Володимир Путін зустрілися в Гамбурзі та довго спілкувались тет-а-тет. Макмастер зауважив, що Трамп скептично поставився до його застороги, що господар Кремля прагне його перехитрити.

Трамп звільнив Макмастера з посади радника з нацбезпеки в березні 2018 року — через трохи більш як рік після його роботи. Досі Макмастер був одним із небагатьох топ-посадовців Білого дому Трампа, які публічно не критикували його погляди на Росію.

Нагадаємо, що кандидат у президенти США Дональд Трамп запропонує мільярдеру Ілону Маску посаду у його адміністрації. Це відбудеться в разі перемоги представника республіканців на президентських виборах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.08.2024 18:32