Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Транш допомоги від МВФ розміром $2,2 млрд: у Мінфіні розповіли, коли Україна отримає кошти

Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) ухвалить рішення про виділення Україні чергового траншу на 2,2 мільярда доларів на засіданні 28 червня.

Таку заяву зробив голова українського Міністерства фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ми очікуємо успішного засідання "борду" 28 червня. Після цього ми отримаємо транш", — зазначив він.

Марченко наголосив, що Україна вперше в програмах МВФ підійшла до четвертого перегляду траншу. За його словами, раніше МВФ припиняв фінансування до цього, оскільки зобов’язання не виконувалися.

Голова Мінфіну також анонсував, що в червні очікується транш від Євросоюзу на 1,9 мільярда євро за програмою Ukraine Facility.

"Також ми активно ведемо переговори з нашими американськими партнерами. Найближчим часом ми отримаємо від них перший транш допомоги. Це дозволить нам повністю профінансувати всі видатки в найближчі місяці. І вже до вересня у нас буде певна перспектива щодо фінансування інших видатків", — наголосив Марченко.

Що відомо про програму від МВФ

Програма від МВФ, яка стала основою угоди з Україною й була схвалена 31 березня 2023 року, передбачає надання Києву до 2027 року понад 15 мільярдів доларів. Вона є каталізатором фінансової підтримки для України, зокрема на 2024 рік, на який, за прогнозами, Києву знадобиться 42 мільярди доларів. 

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала від МВФ вісім мільярдів доларів. Фонд входить до трійки найбільших донорів та тримає рамку всієї допомоги Україні в розмірі понад 120 мільярдів доларів.  

Варто зазначити, що наприкінці травня прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував виділення Україні 2,2 мільярда доларів від МВФ у межах четвертого перегляду програми механізму розширеного фінансування.

Нагадаємо, 16 квітня МВФ зробив прогноз, що зростання економіки України за підсумками 2024-го становитиме 3,2%Наступного року очікується істотне зростання реального ВВП — до 6,5%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.06.2024 18:17