Фото: соцмережі

Третій день протестів: грузини знову вийшли на вулиці Тбілісі (відео)

У Тбілісі розпочався третій день масштабних демонстрацій проти скандального законопроекту про "іноагентів". У четвер мітингувальники вимагають не лише відкликання проекту закону, а й відпустити всіх затриманих на акції.

Про це повідомляє Interpressnews.

Зазначається, що акція протесту розпочалася із виконання гімну Грузії, України та Європейського Союзу.

Головна вимога протестувальників — відпустити тих, кого затримали на протестах 7-8 березня. В МВС Грузії раніше заявляли про затримання за ці дні 133 осіб, скількох з них досі утримують під вартою – точно не відомо.

Крім того, у місті Кутаїсі також проходить акція протесту. Хоча і менш численна. Там учасники влаштували "живий ланцюг". Люди вимагають від влади виконати обіцянку щодо відкликання законопроєкту, а також відпустити затриманих, висловлюються за збереження прозахідного курсу Грузії. 

Водночас, за даними ЗМІ, у Грузії МВС відпустило всіх протестувальників, які були затримані 7-8 березня.

"Всі особи, затримані відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, були звільнені. Частина затриманих постала перед судом, а решту було звільнено у зв'язку із закінченням терміну перебування у слідчому ізоляторі", – йдеться у повідомленні відомства.

МВС повідомляє, що розслідування кримінальної справи щодо застосування насильства до поліцейських за статтями 353 та 187 КК тривають, включаючи розшук підозрюваних. Раніше в рамках кримінальної справи було затримано одну людину.

Нагадаємо, 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту про іноагентів.

Згодом з'явилась інформація, що нинішня влада Грузії має відкликати скандальні законопроекти про "іноагентів", а також звільнити затриманих учасників протестів. Глава грузинської опозиційної партії "Стратегія Агмашенебелі" Георгій Вашадзе оголосив ультиматум владі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2023 19:22