Фото: president.gov.ua

Три країни ЄС заблокували рішення щодо закупівлі боєприпасів для України поза блоком, — Politico

Невелика група європейських країн на чолі з Францією блокує спроби використати гроші Європейського Союзу для закупівлі снарядів за межами блоку. До таких дій вони вдалися, зокрема, щоб виправдати нарощування власного виробництва зброї.

Про це пише видання Рolitico.

Зазначається, що Євросоюз намагається пом'якшити безпосередній дефіцит боєприпасів в Україні, використовуючи гроші блоку для спільної закупівлі снарядів на світовому ринку. За таке рішення висловилась більшість європейських країн на засіданні Комітету з політики та безпеки, яке відбулося цього тижня. Однак три країни, а саме Франція, Греція та Кіпр виступили проти.

Це відбувається на тлі попередньої заяви французького чиновника про те, що Франція дозволить закупівлі за межами ЄС, якщо блок не виконає своє завдання з постачання одного мільйона снарядів в Україну до березня, що і станеться.

Видання зауважує, що Франція досі не розкрила загальної суми своїх поставок в Україну, попри тиск з боку Німеччини.

"Париж часом лідирував у підтримці України, відправляючи ракети SCALP, тоді як Берлін відмовляється відправляти "Тауруси". Але, зробивши негайну підтримку України вторинною стосовно мети створення військової промисловості ЄС, Франція зазнає звинувачень у безсердечності", йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, у п'ятницю, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський і його французький колега Еммануель Макрон підпишуть угоду про безпеку між двома країнами. Підписання документа відбудеться в Єлисейському палаці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.02.2024 10:49