Володимир Зеленський і Еммануель Макрон. Джерело: Офіс президента України

У Франції повідомили, яку угоду підпишуть Зеленський і Макрон у п’ятницю

У п'ятницю, 16 лютого, президент України Володимир Зеленський і його французький колега Еммануель Макрон підпишуть угоду про безпеку між двома країнами. Підписання документа відбудеться в Єлисейському палаці.

Про це повідомило видання l'Express.

"Ця угода випливає із зобов'язань, взятих у форматі G7 на полях саміту НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року", — заявили джерела журналістів у Єлисейському палаці.

Як відомо, країни G7 на початку липня 2023 року затвердили декларацію, що обіцяє надати Україні гарантії безпеки. До неї вже приєдналося понад 30 країн, зокрема, Франція.

Велика Британія стала першою країною, яка підписала угоду з Україною. А вже 17 січня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Париж планує підписати з Україною угоду щодо безпеки, як це зробив Лондон.

Нагадаємо, що тоді ж французький президент заявив про намір у лютому відвідати Україну з офіційним візитом. Однак нещодавно стало відомо, що вона не відбудеться. У Єлисейському палаці пояснили це міркуваннями безпеки. Таке рішення викликало багато запитань як у французьких, так і в українських дипломатів.

Тоді журналісти зазначали, що Макрон спочатку мав відвідати Одесу, а потім вирушити до Києва. Французький президент також планував оголосити про створення фонду у 200 мільйонів євро, що виплачується у вигляді пожертвувань для цивільних проектів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.02.2024 12:10