Фото ілюстративне. Джерело: pexels

Троє будівельників з Рівненщини заразилися ботулізмом у Києві: що відомо

Троє чоловіків з Рівненської області заразилися ботулізмом після вечері свинячим м'ясом. У цей момент вони перебували на будівельних роботах у Києві,

Про це повідомив генеральний директор Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов під час брифінгу.

"Бригада будівельників зі шести осіб з Рокитного Сарненського району Рівненської області, перебуваючи на будівельних роботах у Києві, добре повечеряла привареним солоним свинячим м'ясом із прошарками сала домашнього приготування без термічної обробки. З шести троє захворіли на ботулізм", — розповів він.

За його словами, попри активні клінічні прояви, за медичною допомогою чоловіки звернулися не одразу. І через погіршення стану хворі були змушені повертатися у Рівненську область, де і звернулися за медичною допомогою.

Сафонов додав, що перший хворий звернувся до лікарів на сьомий день захворювання, а двоє інших чоловіків — на 11 день зі симптомами блювання, проносом, двоїння в очах, які є характерними для ботулізму.

"Усі три випадки лабораторно підтвердили, хворим ввели анатоксин ботулінічний, наразі всі живі, продовжують лікуватися з хорошим прогнозом в стаціонарі", — зазначив він.

Що відомо про ботулізм

У світі залишилося не так багато смертельних інфекційних хвороб, і ботулізм — одне з них. Це доволі рідкісне захворювання, спричинене токсином, який виробляє бактерія Clostridium botulinum.

Продукти, які можуть стати причиною ботулізму, — це консервації: гриби, овочі, фрукти, риба та м'ясо. Тому важливо правильно готувати домашні консерви: ретельно мити гриби, фрукти й овочі, стежити, щоби на них не було землі, та стерилізувати посуд перед використанням.

Якщо запідозрили ботулізм, варто негайно звертатися до лікаря. Основна небезпека ботулотоксину — він блокує передачу нервових імпульсів, а це означає, що людина не зможе дихати. Тому якщо у консервованих грибів виявився дивний смак, а за декілька годин з'явилися складнощі з контролем власного тіла — варто терміново телефонувати у «швидку».

Симптоми ботулізму:

  • проблеми з ковтанням;
  • сухість у роті;
  • затуманений зір, "сітка" перед очима;
  • опущення верхніх повік;
  • нудота, блювання, спазми у животі;
  • пронос, який потім змінюється закрепом;
  • параліч м'язів верхніх та нижніх кінцівок, дихальних м'язів.

Нагадаємо, що в червні після підриву Каховської ГЕС мешканцям затоплених районів Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей заборонили виловлювати та їсти рибу. Фахівці попереджають про загрозу захворювання на ботулізм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.11.2023 15:49