Фото: Слово і діло

Ще дві країни виділили 6,5 млн євро на розмінування України

Слідом за Норвегією ще дві країни виділять кошти, які спрямують на розмінування українських територійХорватії та Іспанії передадуть нашій державі понад шість мільйонів євро на ці потреби. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки.

Відомо, що прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович заявив, що 12 жовтня уряд цієї країни ухвалить надання Україні допомоги у гуманітарному розмінуванні в розмірі п'ять мільйонів євро.

"Також міністр закордонних справ Іспанії з питань Європейського Союзу та співробітництва повідомив, що Іспанія виділить 1,5 мільйона євро на підтримку гуманітарного розмінування в Україні", — повідомила перший віце-прем'єр, міністр економіки Юлія Свириденко.

Про допомогу Україні оголосили на Міжнародній донорській конференції щодо гуманітарного розмінування в Україні, яка відбувається у Хорватії. На цьому заході зібралися представники понад 40 іноземних країн, включаючи міністрів оборони, закордонних справ, послів та керівників іноземних організацій.

"Ми вдячні нашим партнерам за надану допомогу, оскільки гуманітарне розмінування є однією з необхідних умов для відновлення та подальшого економічного зростання нашої країни", — зазначила Свириденко.

Варто додати, що Україна і Хорватія підписали міжурядову угоду про співробітництво у сфері розмінування.

Яка площа України небезпечна через міни та боєприпаси

Президент Володимир Зеленський в середині серпня повідомляв, що 174 тисячі квадратних кілометрів території України потенційно небезпечні через міни та боєприпаси. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

За словами глави держави, Україна потребує техніки для розмінування від партнерів. На його думку, важливо також створити виробничу базу в державі для очищення землі від російських мін за роки, а не десятиліття.

У зв'язку з замінуванням, зокрема в Херсонській, Харківській та Чернігівській областях, трапляються випадки підриву на боєприпасах, залишених російськими окупантами. Зокрема, на початку вересня на деокупованій території Херсонщини на російській міні підірвалися троє вибухотехніків. Це сапери організації The HALO Trust, яка займається гуманітарним розмінуванням області.

Нагадаємо, станом на кінець вересня від вибухонебезпечних предметів з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації постраждали 780 осіб. Серед загиблих також є діти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2023 17:43