Фото: oc-media.org

КС Вірменії визнав Римський статут відповідним конституції

Конституційний суд Вірменії 24 березня визнав конституційними всі зобов'язання, закріплені Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє місцеве видання "Арменпресс".

Згідно з ухвалою суду, зобов'язання, закріплені в Римському статуті, не суперечать конституції Вірменії. Рішення є остаточним і набирає чинності з моменту опублікування.

Минулого року до Конституційного суду з цього питання звернувся уряд Вірменії. Звернення до питання про визнання статуту, на думку уряду, пов'язане з тим, що є можливість притягнути Азербайджан до відповідальності за воєнні злочини. Статут було підписано 17 липня 1998 року, але до сьогодні Республіка Вірменія не ратифікувала його.

Зазначимо, 20 березня Вірменія розпочала процес ратифікації Римського статуту, на основі якого працює Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, який видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна. МКС працює на основі Римського статуту, який підписали 123 країни світу. Після видачі ордера на арешт у будь-якій із цих країн російського президента можуть затримати, щоб доставити до Гааги.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Тепер російський президент Володимир Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконної депортації та переміщення українських дітей. Його мають заарештувати за межами Росії та передати до міжнародного суду.

У Міністерстві зовнішніх справ Росії відреагували на видачу Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна. Там заявили, що ці документи не мають жодного значення.

Південно-Африканська Республіка може бути першою, хто заарештує Путіна під час його запланованого візиту в серпні. ПАР ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду і зобов’язана видати ордер на арешт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.03.2023 14:11