Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Що може сповільнити темп наступів окупантів і захоплення ними сіл на захід від Авдіївки: версія ISW

Рашисти прагнуть скористатися тактичними можливостями та підтримують швидкий темп наступальних операцій після захоплення Авдіївки. Українські війська намагаються встановити складні для проходження оборонні лінії в цьому районі.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що російські війська відновили відносно високі темпи наступу на захід і північний захід від Авдіївки. Зокрема, речник української Таврійської групи військ Дмитро Лиховий заявив, що окупанти останнім часом збільшили чисельність своїх штурмових груп.

"Зараз росіяни зосереджують атаки на захід від Авдіївки у напрямку Бердичів, Орлівки та Тоненького, де українські війська створили негайні оборонні позиції для прикриття свого відходу з Авдіївки та приймання наступних російських наступальних операцій", — йдеться у звіті ISW.

Водночас українські військові спостерігачі схарактеризували укріплення Сил оборони на захід від Авдіївки як такі, що "розчаровують" та "є проблемними". Російські військові блогери стверджували, що ЗСУ намагаються утримувати оборонні позиції безпосередньо на захід від міста, та прогнозували, що українські сили зосередяться на оборонній лінії далі на захід, яку захисники розпочали будувати в листопаді 2023 року.

При цьому аналітики стверджують, що росіяни продовжують спроби наступу, щоби позбавити захисників перепочинку, який дозволив би Україні створити важкопрохідну лінію оборони в безпосередній близькості від міста.

В Інституті вивчення війни не виключають, що впродовж найближчих тижнів російські війська можуть захопити населені пункти на захід і північний захід від Авдіївки. Водночас рельєф місцевості та водні об'єкти на захід від міста, особливо водойма, що пролягає між Бердичами та Семенівкою-Орлівкою, ймовірно, сповільнять темпи рашистських наступів.

"Ця складна місцевість, ймовірно, обмежить подальші тактичні успіхи росіян і дозволить українським військам зайняти підготовлені оборонні позиції, які, ймовірно, сприятимуть фінальній кульмінації нинішніх російських наступальних зусиль у цьому районі, принаймні доти, доки росіяни не посилять свої атакувальні елементи", — йдеться у звіті ISW.

Водночас росіяни, ймовірно, намагаються створити оперативне маневрове угруповання для використання нещодавнього просування російських військ на Авдіївському напрямку.

У звіті повідомляється, що західне угруповання військ Росії взяло на себе відповідальність за принаймні частину Лиманського напрямку наприкінці осені та на початку зими 2023 року. Це сталося після того, як російське командування перекинуло основну частину з'єднань Центрального угруповання військ на наступальні дії для захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року.

"Російські офіційні особи нещодавно похвалили Центральне угруповання військ за захоплення Авдіївки, особливо відзначивши командувача Андрія Мордвичова, та дедалі частіше визначають Авдіївський напрямок, як зону відповідальності Центрального угруповання військ", — зазначили експерти.

У звіті також зазначили, що російське командування, ймовірно, вирішило де-факто кодифікувати командну структуру, що існує в районі Авдіївки з кінця осені 2023 року, щоби чітко створити маневрові сили, призначені для використання нещодавніх російських успіхів у цьому районі.

"Вісь Авдіївка — Донецьк є відносно вужчою зоною відповідальності порівняно із зонами відповідальності інших угруповань російських військ в Україні. Така сфокусована відповідальність свідчить про те, що російське військове командування, ймовірно, має намір продовжувати наступальні дії в районі Авдіївки в найближчій і середньостроковій перспективі", — підсумували в Інституті вивчення війни.

Нагадаємо, вчора в Збройних силах України підтвердили, що українські війська відійшли від двох сіл на під Авдіївкою — Сєверного та Степового. Водночас Сили оборони відкинули російських загарбників з околиць населеного пункту Бердичі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.02.2024 07:19