Фото ілюстративне зі соцмереж

Що необхідно Україні для успішного відбиття російських ударів по Харкову: пояснення ISW

Для відбиття російських ударів по Харкову з використанням ракет і керованих авіабомб Україні критично потрібні додаткові західні системи протиповітряної оборони. Також необхідна санкція партнерів на атаки західною зброєю по військових цілях на території Росії.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Вони зазначили, що нещодавно десять партнерських країн частково або повністю скасували обмеження на використання Україною наданої Заходом зброї для ударів по військових цілях на території Росії. Ці політичні рішення дозволять Силам оборони використовувати західні системи ППО для ударів по російських вогневих точках і плацдармах на прикордонних територіях і в повітряному просторі Росії.

В ISW додали, що в лютому 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили декілька російських військових літаків, більшість із яких завдавали ударів планерними бомбами в напрямку Авдіївки.

"Здатність українських військових збивати російські військові літаки у прифронтовій зоні, свідчить про змогу повторити такі дії за допомогою як українських, так і західних систем для захисту північної частини Харківської області та Харкова від російських ударів планерними бомбами, що запускаються з повітряного простору Росії", — йдеться у звіті.

В Інституті вивчення війни також зацитували президента Володимира Зеленського про те, що російські війська не зможуть захопити Харків, якщо українські війська отримають і розгорнуть у регіоні два зенітних ракетних комплекси Patriot.

"Протягом останніх декількох тижнів російські війська завдавали ударів по Харкову за допомогою планерних бомб та різноманітних ракет. Однак дві батареї Patriot на півночі Харківської області матимуть обмежену ефективність у захисті від російських повітряних ударів без можливості вести вогонь по російських літаках у повітряному просторі Росії", — зробили висновок аналітики.

Нагадаємо, що, за інформацією Генерального штабу Збройних сил України станом на вечір 2 червня, з початку доби на лінії фронту кількість бойових зіткнень зросла до 48. Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських окупантів, а найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.06.2024 07:34