Фото: Twitter Ердогана

Туреччина ініціює продовження зернової угоди: який термін пропонує Ердоган

Термін, на який продовжать дію зернової угоди, може скласти два роки. Туреччина докладає усіх зусиль у даному напрямку.

Таку заяву на спільній прес-конференції із президентом України Володимиром Зеленським зробив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

"Ми продовжуємо роботу по зерновому коридору. Ми працюємо над його продовженням після 17 липня. Ми хочемо продовження принаймні на три місяці. Ми чекаємо на це і будемо для цього докладати зусиль, щоб збільшити термін дії угоди на два роки", — зазначив Ердоган.

Ердоган наголосив, що це питання 7 липня обговорювалося з президентом України Володимиром Зеленським, і воно буде порушено у телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним.

"Я бажаю продовження зернової ініціативи. Я впевнений, що всі зацікавлені сторони розуміють глобальну відповідальність цієї ініціативи", — додав лідер Туреччини.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим у липні 2022 року за посередництва Туреччини Росія та Україна уклали угоди з ООН  про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти  "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". Представники Росії, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів, у рамках цієї угоди.

Нагадаємо, у Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Росія зловживає своїми повноваженнями в межах зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Раніше повідомлялось, що у липні 2023 року країна-агресорка Росія може вийти із "зернової угоди", яка була укладена між Росією та ООН і окремо між Україною та ООН за посередництва Туреччини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.07.2023 08:28