Фото: Pixabay

У багатьох містах з 15 жовтня стартує опалювальний сезон: хто отримає тепло першочергово

В Україні з 15 жовтня традиційно стартує опалювальний сезон. Водночас його початок залежить не лише від конкретної дати чи стану енергетики, а й від того, яка погода і температура за вікном.

У столиці опалювальний сезон розпочався вже сьогодні, 14 жовтня. Проте не усі кияни одразу отримали тепло. Опалення поступило першочергово у лікарні, школи, дитячі садочки та інші заклади соціальної сфери. Житлові будинки почнуть опалювати, коли середньодобова температура сягне позначки у +8°C і триматиметься на такому рівні щонайменше три доби. Додатковою умовою для цього також стала наявність тенденції до похолодання: для ввімкнення опалення не має потеплішати на вулиці.

Крім столиці, тепло з 14 жовтня подають і у Бучі, що на Київщині. До кінця поточного тижня опалення обіцяють й у житлових будинках.

А ось, наприклад, у Чернівцях розпочали опалювальний сезон ще 8 жовтня. Тепло спершу подають до шкіл, дитсадків та лікарень, які обігрівають малими котельнями. Роблять це за запитами закладів, розповідав на прес-підході розповів заступник міського голови Василь Зазуляк. Опалювати решту приміщень та будинки чернівчан будуть, коли середньодобова температура впродовж трьох діб буде нижчою, ніж +8°С.

Опалювальний сезон в інших регіонах

Харків та область

Опалювальний сезон у Харківській області та самому обласному центрі розпочнеться 15 жовтня. Як повідомляв начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, його початок залежатиме від погодних умов і обороноздатності області.

"Тому, що рішення щодо початку опалювального сезону ми будемо узгоджувати на всіх абсолютно рівнях, включно з профільними міністерствами, Офісом президента і, звичайно, проводячи консультації та спільно схвалюючи рішення з нашими військовими", — наголошував посадовець.

Він додав, що на подачу впливатиме також необхідність економити газові ресурси.

"Як тільки будуть дозволяти погодні умови, ми одразу будемо приймати рішення щодо початку опалювального сезону. Однак поряд із цим, враховуючи досвід минулого опалювального сезону, я думаю, що він почнеться пізніше, ніж 15 жовтня", — зауважував начальник ОВА.

Житомир і область

На Житомирщині початок опалювального сезону розпочнеться у різні дати. Якщо у самому обласному центрі тепло подаватимуть вже відзавтра, то у самій області розпочати подачу централізованого теплопостачання в області планують з п'ятниці, 1 листопада. Згідно з інформацією начальника ОВА Віталія Бунечка, необхідні договори із постачальниками газу вже уклали всі комунальні підприємства області. Завершені всі основні підготовчі роботи до початку опалювального сезону.

Він розповідав також, що соціальна інфраструктура області забезпечена генераторами та іншими джерелами альтернативної енергії. Крім того, у межах міжнародної підтримки USAID (Агентства США з міжнародного розвитку) в Житомир вже було поставлено дві когенераційні установки. До того ж, за його словами, всі "Пункти незламності" регіону (а це — близько 500 локацій) також готові до роботи в разі необхідності.​

Чернігів і область

У цьому регіоні підключення централізованого опалення почнеться з вівторка, 15 жовтня. Виконувач обов'язки мера Чернігова й секретар міської ради Олександр Ломако зазначав, що всі необхідні роботи виконані згідно з графіками, а теплові пункти забезпечені альтернативними джерелами енергії.

Волинська область і Луцьк

За словами голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка, розпорядження про початок опалювального періоду 2024/2025 років вже підписане. Всі підготовчі роботи для безперебійної подачі тепла у домівки волинян в області завершені.

"Упродовж літа комунальники підготували 863 котельні, 62 центральних теплових пункти та 294 км теплових мереж", — уточнював посадовець у своєму Telegram.

Він додавав, що тепло у домівках громадян з'явиться тоді, коли середньодобова температура впродовж трьох днів буде +8°С за Цельсієм і нижче.

"Однак рішення про включення опалення раніше чи пізніше громади можуть ухвалювати самостійно. На старт опалювального сезону можуть вплинути позапланові ремонти систем", — наголошував очільник ОВА.

Дніпро

У Дніпрі, як зазначали чиновники ще тиждень тому, практично всі роботи з теплоізоляції виконано, а обласний центр загалом готовий до опалювального сезону. Старт — 15 жовтня, однак усе залежить від погодних умов.

Мукачево

У Мукачево, що на Закарпатті, початок опалювального сезону стартує з 21 жовтня. Водночас у школах, лікарнях, садочках та інших бюджетних установах зможуть увімкнути опалення раніше, якщо буде холодно. Відповідне рішення схвалив виконавчий комітет Мукачівської міської ради.

Нагадаємо, у Покровській громаді існує загроза зриву опалювального сезону через постійні російські обстріли. Як повідомляв голова міської військової адміністрації Сергій Добряк, росіяни гатять по житловому сектору та об’єктах критичної інфраструктури, щоб громада була без опалення, без води та електропостачання. Станом на сьогодні в Покровську залишається трохи більш як 12 тисяч місцевих жителів та 70 дітей. За словами Добряка, "всі родини, в яких виховуються неповнолітні, дали згоду на евакуацію і вже збираються до більш безпечних регіонів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.10.2024 18:27